Blossa
Mobile image

Blossas Rum 24.

Här är det alltid julafton.

Rummet är stängt för säsongen.

God jul önskar Blossa

i samarbete med Haymarket by Scandic

Juletiden är den bästa tiden på året. Det är synd att den bara infaller just en månad varje år. De flesta av oss hinner inte riktigt stanna upp, se sig omkring, sätta sig i en skön fåtölj, känna dofterna och bara njuta.

Därför skapade vi Rum 24 ihop med Haymarket. Ett rum för dig som vill kliva in i julens magiska värld redan nu. Fira en extra gång med dina vänner, njut av en efterlängtad ensamjul i hotellakan utan att göra släkten ledsen, eller bjud någon annan på en extra tidig jul.

I Rum 24 är granen alltid klädd, paketen alltid inslagna och glöggen alltid framdukad.

Rummet har nu stängt för sommaruppehåll men håll utkik - förhoppningsvis öppnar vi Rum 24 lite senare under 2022.

Rum 24 blev en succé! 

Förutom att rummet var en visuell julupplevelse, kunde du bland annat njuta av julfilmer, minibar, rummets egna jullista på Spotify och givetvis varm glögg. Utöver det fanns Haymarket by Scandics alla bekvämligheter att tillgå som vanligt. 

Det var många som ville bo i rummet och det bokades fullt snabbare än vi någonsinn kunnat ana.

Tack alla ni som firade jul med oss!

Blossa 21 inspireras av Valencia.

En hyllning till den solmogna apelsinen.

Blossa har i år färdats till den spanska staden Valencia för att hitta inspiration till årets smak. Staden stoltserar med några av Europas vackraste apelsinodlingar, där vita blommor kontrasterar mot gröna blad och där de solmogna apelsinerna lyser upp trädkronorna. 

Årets glögg är en smakfull fusion av traditionella glöggkryddor och apelsinens sötma och friskhet.

Ett hantverk.

Blossa 21 är hantverksmässigt gjord på en klassisk vit starkvinsglögg, där man tillsatt en infusion av färska ekologiska apelsinskal och smaksatt med apelsinblom.

Runt Valencia finns vackra fält med apelsinträd och härifrån har vi köpt in färska ekologiska apelsiner som vi har skalat själva. Det färska skalet används sedan för att göra en apelsininfusion som utgör basen. Det kombineras i sin tur med torkade apelsinblommor och torkat pomerans- och citronskal för att få fram en mer komplex karaktär. Den söta och friska smaken balanseras med en hint av beska som slutligen gifter sig väl med
Blossas traditionella glöggkryddor
, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Flaskans design.

Flaskans design hämtar inspiration från fruktens färg och korken symboliserar apelsinträdets stam. Illustrationerna för tankarna till de dekorativa handmålade kakelplattorna som pryder stadens gator. En konstform man i Valencia refererar till som Azulejo.

Den guldfolierade siffran “21” är en historisk referens till hur de valencianska apelsinerna sveptes in med papper stämplat med guldmotiv för att locka konsumenter. Bakom designen står Scandinavian Design Group Norge som har gjort sin första design för Blossa årgångsglögg detta år.

3 tips för en härlig glöggupplevelse.

  • Garnera Blossa 21 med en apelsinskiva med skal.
     
  • Blossa 21 kan även avnjutas som en uppfriskande apelsindessert. Skala färska, söta apelsiner och skiva dem tunt. Lägg ut på ett fat och häll sedan på Blossa 21. Låt de dra någon timme och servera sedan med en god vaniljglass.
     
  • Servera gärna Blossa 21 med lite spanska saltade mandlar, gärna Marconamandlar.

Sunny Tonic.

4 cl Blossa 21

Thomas Henry tonic

apelsinzest- eller skiva

is

Gör så här:

Fyll ett glas med is och häll i 4 cl Blossa 21.

Fyll upp glaset med tonic och rör om försiktigt.

Garnera med en apelsinzest eller en apelsinskiva och servera.

 

Valencia Spritz.

4 cl Blossa 21

4 cl prosecco

4 cl sodavatten

apelsinskiva eller apelsinzest

is

Gör så här:

Fyll ett glas med is och mät upp alla ingredienser.

Rör om försiktigt och garnera med en apelsinskiva.

 

Den vintertid nu kommer

Vi på Blossa älskar vintern. Men vi vet att den också kan vara lite kämpig. Därför vill vi inspirera till varma stunder att hämta energi från - hela vintern.

Vi bad Miss Li tolka den klassiska sommarvisan "Den blomstertid nu kommer" för att istället tillsammans hylla vintern och mötena som sker då.

Du hittar videon nedan:

Vill du
lyssna på fler
vinterfavoriter?

Vi har satt ihop en spellista med härliga vinterlåtar som passar perfekt på glöggminglet, på julfesten eller bara för att komma i härlig julstämning.

Till Blossas spellista på Spotify.

I BLOSSA-familjen finns en variant för alla smaker. Samtliga tillverkas uteslutande av naturliga ingredienser och produceras på ett hantverksmässigt sätt för högsta kvalitet.

BLOSSAs breda sortiment innehåller allt ifrån den klassiska röda vinglöggen till den innovativa och överraskande årgångsglöggen. För att inte glömma den vita glöggen, den alkoholfria, glöggen på box med mera - något för alla helt enkelt! 

Glögghantverk

BLOSSA glögg är en framgångssaga utan motstycke, med ett unikt recept som i närmare 150 år varit en välbevarad hemlighet. Kärlek till hantverket, känsla för kvalitet och de finaste råvarorna har gjort BLOSSA till en älskad jultradition – år efter år.

Kryddorna

All glögg i BLOSSA-familjen utgår från samma grundrecept. Den unika kryddblandningen med bland annat kryddnejlika, kardemumma och ingefära kommer från utvalda odlare i länder som Kina och Guatemala. Kryddorna provas och köps in under perioden augusti-september året innan aktuell julsäsong. Kryddorna extraheras i sprit under fyra veckor, därefter följer en fyra månaders mognadslagring av kryddblandningen.

Vinet

All vår glögg tillverkas av riktigt vin från noggrant utvalda europeiska vingårdar. Dessa viner blandas för att få samma smakprofil från år till år. Det gäller även den alkoholfria glöggen, där alkoholen varsamt tagits bort från vinet. Starkvinerna som används produceras i Spanien och ger glöggen sin typiska karaktär av torkad frukt och russin. För att få till den rätta sötman tillsätts socker av finaste kvalitet producerat av sockerbetor.

Med känsla för glögg

BLOSSAs egen Chief Blender

Åsa Orsvärn är Chief Blender för BLOSSA Glögg. I 25 år har hon med stor framgång och passion blandat BLOSSA glögg, och är en av världens främsta inom sitt gebit. Åsa vet vad som krävs för att ta fram en glögg med perfekt balans, ljuvlig kryddning och drömmig julkänsla.

Säkerställer karaktären

BLOSSAs traditionella lätt-, vin- och starkvinsglögg kräver mycket tid och kärlek från Åsa innan hon fått till den perfekta blandningen. För Åsa är den omsorgsfullt framtagna glöggen en julklapp till alla konsumenter, och hennes mål är att alltid överraska med det oväntade och intressanta. Åsas arbete med att ta fram BLOSSA årgångsglögg börjar nästan två år innan glöggen lanseras.

BLOSSA är kvalitet, hantverk och tradition. 

150 års historia

BLOSSA glögg är en framgångssaga utan motstycke, med ett unikt recept som i närmare 150 år varit en välbevarad hemlighet. Kärlek till hantverket, känsla för kvalitet och de finaste råvarorna har gjort BLOSSA till en älskad jultradition – år efter år.

Såldes i Gamla Stan

Under 1890-talet hade glöggen blivit en svensk jultradition med allt vidare spridning. Alla vinhandlare med självaktning hade sin egenkomponerade glögg, oftast med tomteprydda etiketter på egna buteljer. En av huvudstadens mest framstående vinhandelsfirmor var J.D. Grönstedt & Co. En firma grundad redan i mitten av 1800-talet som i början framställde all sin glögg i lagerkällaren på Stora Nygatan i Gamla Stan. På den tiden fanns det många vinhandlare i Stockholm, men JD Grönstedts & Co var känd för att ha den bästa glöggen av dem alla.

Äkta kryddor redan då

Glöggen krävde då, liksom idag, stora förberedelser. Redan i början av året började man samla och mala kryddor. Malningen skedde på den tiden i en kvarn vid Liljeholmen. Kryddorna kom i stora balar för att vägas och blandas till rätta mängder. Sedan lät man kryddblandningen lakas ur i sprit några veckor innan det var dags för beredning. Vid beredningen mixades vin, sockerlag och kryddblandning. När klarnings- och filtreringsprocessen var slutförd tappades till sist drycken på butelj. I sortimentet fanns då vin- och starkglögg, restaurantglögg med lägre alkoholhalt samt Amerikaglöggen som gick på export.

BLOSSA sprider julstämning

B L O S S A

BLOSSAs jingel kom till redan 1993 och är fortfarande en välbekant melodi för de flesta.

- Hur länge kan man spara en flaska BLOSSA Lätt vinglögg/Alkoholfri?         

Oöppnad flaska:

En oöppnad flaska BLOSSA Lättglögg håller över två säsonger, vilket innebär ca 24 månader från produktionsdatum. Se bäst före datum på flaskan. BLOSSA Lättglögg blir inte dålig som färska livsmedel, utan bäst före datum säger att produkten uppfyller våra sensoriska krav. Det som händer med produkten med tiden är att smakprofilen kontinuerligt förändras, och lagras den länge kommer den sensoriska profilen att gå från glögg till en profil som liknar ett starkvin. Glöggsmaken minskar med åren men provar man produkten och tycker att den är bra, så går den att konsumera trots att datumet har passerats. Produkten håller väl om den lagrats oöppnad på en mörk och sval  plats som håller jämn temperatur.

Öppnad flaska:

Öppnad BLOSSA Lättglögg/alkoholfri blir inte dålig som färska livsmedel utan det som sker är att den sensoriska profilen förändras. Det som händer med produkten med tiden är att smakprofilen kontinuerligt förändras, och lagras den länge kommer den sensoriska profilen att gå från glögg till en profil som liknar ett starkvin. En öppnad flaska innebär att syre adderas och att produkten då kan oxidera. Oxidationen  minimeras om man förvarar flaskan mörkt och svalt. Det enklaste sättet att kontrollera om produkten går att dricka är att prova. Om flaskans innehåll har oxiderat så får man en doft av gamla äpplen, men om lättglöggen luktar och smakar bra kan den drickas.

 

- Hur länge kan man spara en flaska BLOSSA Vinglögg/Starkvinsglögg/Guld/Silver?

Produkten kan drickas så länge som man tycker att den smakar bra. Det finns inga generella tider för hur länge den kan sparas. Det som händer vid lagring är att smakprofilen förändras. Kryddigheten minskar och produkten  får en starkvinskaraktär. Det finns personer som köper produkten  och lagrar för att man önskar en mindre kryddighet. Produkter som lagrats en tid kan få en fällning i botten, vilken består av kryddor och färgämnen som fäller ut till partiklar.

 

- Vad är det för nummer som står längst ned/på flaskans hals på BLOSSA Vinglögg, Starkvinsglögg, Guld och Silver?

Bäst före datum finns ej på dessa flaskor utan numret är ett lotnummer, vilket är ett spårbarhetsnummer. Vi kan med det numret spåra ingående komponenter bakåt i tillverkningskedjan och vi kan även spåra den aktuella produkten via lotnumret framåt i kedjan. Om något händer med en batch kan vi spåra vilka kunder som köpt den från oss.

 

- Kan man servera BLOSSA Lätt vinglögg till barn?

Nej. BLOSSA Lättglögg innehåller 2,2 vol% alkohol och ska inte drickas av någon under 18 år.

 

- Vad innehåller BLOSSA Vinglögg?

BLOSSA Vinglögg, Starkvinsglögg eller Lättglögg tillverkas i stora drag på samma sätt. BLOSSAs glögg tillverkas av rött eller vitt vin som bas och sedan ”kryddas” produkten med starkvin/söta viner med starkvinskaraktär, socker och typiska julkryddor.

BLOSSA Lätt Vinglögg: Skillnaden för BLOSSA Lättglögg är att det röda eller vita basvinet avalkoholiseras på ett för produkten varsamt sätt och sedan kryddas med söta viner med starkvinskaraktär, socker och typiska julkryddor.

 

- Det ser ut som glasbitar i min flaska. Vad är det? Genomskinliga flagor på botten av flaskan till BLOSSA Silver?

Det som beskrivs är med största sannolikhet vinstensfällning som ligger på botten av flaskan. Vinsten är helt ofarligt och bildas ofta i äldre viner som lagrats länge. Det ser ut som vita små "flagor" i flaskan. Anledningen är att salter fälls ut i vinet efter en tids lagring. Smakmässigt känner man ingen förändring i glöggen.

 

- Hur ska man dricka/servera BLOSSA Vit Lätt vinglögg?        

BLOSSA Vit Lätt vinglögg är smaksatt med BLOSSAs klassiska julkryddor och pomerans. Servera den kyld med en isbit och en skiva lime i ett champagneglas som välkomstdrink på julfesten eller till desserten. Den kan också värmas och serveras traditionellt med russin och mandel.
 

- Hur kommer det sig att BLOSSAs Lätt vinglögg smakar så mycket mera än andra varumärkens glöggsorter?

Därför att BLOSSA Lätt vinglögg är baserad på vin och vid avalkoholiseringen avlägsnas alkoholen på ett varsamt sätt utan att smaken förstörs. BLOSSA Lätt vinglögg är alltså en vinglögg där man tagit bort alkoholen.

 

- Innehåller BLOSSA gluten?

Nej, BLOSSAs glögg innehåller inte gluten. Det är ett protein som inte kan följa med vid destillationen av sprit av säd. I det fallet man reagerar vid konsumtion av BLOSSA är det troligen p.g.a. av något annat man är känslig emot.

 

- Är BLOSSA Glögg ok att dricka om jag är vegan?

Ja, BLOSSA glögg använder inga processhjälpmedel med animaliskt ursprung.
 

- Varför innehåller BLOSSA alkoholfri lite alkohol?

Begreppet alkoholfri är inte reglerat enligt svensk eller EU-lagstiftning men har hos allmänheten och i branschen använts för drycker som innehåller högst 0,5% vol.

BLOSSA Alkoholfri Glögg innehåller en mycket liten mängd alkohol (mindre än 0,5% vol) och anledningen till att det kan finnas spår av alkohol i glöggen är för att alkohol används för att extrahera kryddor. Under 0,5% vol alkohol är det mycket svårt att analysera på ett korrekt sätt. Idag finns ackrediterade mätmetoder för alkoholmätning från 0,3% vol. Standardmetoden för alkoholanalyser kan endast analysera alkoholhalten från 0,5 % vol och uppåt. Det analysvärdet som vi får är alltså inte exakt utan säger endast att alkoholhalten är under 0,5 % vol. Det innebär att slutprodukten kan innehålla 0-0,5% vol. Vi har valt att kalla den Alkoholfri för att skilja den från vår BLOSSA Lätt vinglögg som innehåller 2,2 % vol. Vi anser inte att benämningen BLOSSA Alkoholfri glögg är vilseledande p.g.a. den lilla mängden omätbar alkohol som finns i den, och för att det i de flesta länder är ett vedertaget namn för produkter med högst 0,5 % vol.

 

- Hur länge har varumärket BLOSSA funnits?           

Receptet till BLOSSA Glögg kommer från 1895 och kommer från Grönstedts Vinhandel i Gamla Stan. När V&S (Vin & Sprit) förvärvade Grönstedts Vinhandel fick man också glöggreceptet. Under monopoltiden producerade V&S olika sorters glögg utifrån detta recept och 1993 döptes glöggen till BLOSSA. Via PR och TV-reklam har varumärkeskännedomen byggts upp och idag är BLOSSA ett mycket välkänt varumärke.

 

- Finns det spår av mandlar och nötter i BLOSSA?

Nej.

 

- Kan BLOSSA ge upphov till allergiska reaktioner?

Glöggkryddor, konserveringsmedel och citrusfrukter kan ge upphov till allergiska reaktioner.

Svavelföreningar:

Kan orsaka överkänslighetsreaktioner hos känsliga personer, främst astmatiker. Svaveldioxiden kan påverka slemhinnor i luftvägarna. Mycket låga halter kan orsaka sammandragningar av luftrören hos känsliga personer.
 

Sorbinsyra:

Ingår naturligt i kroppens normala ämnesomsättning, men kan hos känsliga personer ge hudirritationer och rodnad kring munnen.
 

Kryddor:

BLOSSAs glögg innehåller extrakt av de typiska julkryddorna (kanel, kardemumma, ingefära m.fl.) och alla dessa har komponenter som kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Reagerar man t.ex. på pepparkakor bör man vara mycket försiktig med glögg eller helt avstå.

Glöggiga rawfoodbollar

Ingredienser (ca 20-25 st)

2 dl BLOSSA alkoholfri glögg, gärna ekologisk
200 g skalad sötmandel (1 påse)
100 g (ca 8 st) urkärnade dadlar
2 msk kokosolja
Rivet skal från 1 apelsin

Topping:
Hackade pistagenötter
Kokos
Lakritspulver
Lingonpulver

Gör så här

1. Koka glöggen så att den blir koncentrerad och ca 3 msk återstår

2. Mixa mandeln grovt

3. Mixa ihop dadlar, kokosolja, 3 msk glöggkoncentrat och rivet apelsinskal

4. Gör bollar och rulla dem i valfri topping

Marsipanklubbor med smak av glögg

Ingredienser (10 st)

3 msk BLOSSA röd lätt vinglögg 2,2%
3 msk torkade blåbär eller russin
200 g mandelmassa
1/2 dl grovhackade valnötter
10 träpinnar

Topping:
150 g mörk choklad
150 g ljus choklad
Strössel, olika färger

Gör så här

1. Marinera blåbären/russinen i glöggen i ca 3 timmar eller över natten

2. Grovriv mandelmassan på ett rivjärn

3. Grovhacka blåbären/russinen och blanda med mandelmassan och valnötterna

4. Rulla massan till 10 st bollar

5. Smält chokladen över vattenbad

6. Doppa ena änden av varje pinne i choklad och stick ner i bollarna

7. Låt stelna i kylen i ca 30 min tills pinnarna fäst

8. Doppa bollarna i chokladen, låt rinna av och garnera med strössel

9. Stick ner pinnen i en folieboll så att klubban står stadigt

10. Låt stelna i kylen

Glögg- & apelsinkryddad nubbesill

(förrätt: 4 port/buffé: 8 port)

250 g kokt, skalad potatis
260 g avrunnen matjessill i bitar
75 g purjolök
1 kruka dill
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
3 msk BLOSSA vit lätt vinglögg 2,2%
2 msk Kalles kaviar
Rivet skal från 1 apelsin
Salt och peppar
Knäckebröd

Gör så här

1. Dela potatisen i bitar och blanda med sillen

2. Ansa, skölj och strimla purjolöken

3. Hacka dillen

4. Blanda allt i en bunke och smaka av med salt och peppar 

5. Servera med knäckebröd

HOW BLOSSA CAME TO BE

Johan Daniel Grönstedt was one of the most prominent wine merchants in Stockholm in the 19th century. He was famous for his cognac, port and glögg, which were based on recipes he created using fortified wines, cognac and spice blends. These recipes are still in use today. 

Glögg was seen as a very exclusive beverage to start with, but in the late 19th century it became more available for “ordinary” consumers and became very popular. Glögg’s popularity in the Nordics originates from the tradition of drinking fortified, sweeter wines often spiced with, at that time, common spices such as citrus, cinnamon, cloves, cardamom and ginger.

CRAFTED WITH CARE

The BLOSSA family stands for premium quality without compromise. The crafting of an iconic beverage takes time, skill and precision. The traditional methods we use to produce our glögg have set a standard in the industry from the very start.

All of our BLOSSA glöggs are based on a blend of different wine styles, mixed with our own aged spice macerate and sweetened with high quality sugar.

THERE’S ONLY ONE REAL GLÖGG

The genuine ingredients are key. All of our glöggs, even the non- alcoholic, are based on wines from vineyards from Southern Europe to give BLOSSA glögg its characteristic flavour of dried fruits and raisins. We also add the finest sugar from sugar beets to ensure the precise sweetness we are famous for, and then there are the spices! The right spices are carefully selected to ensure BLOSSA’s taste profile. They are carefully tested a year in advance to ensure the perfect blend. The spices are then extracted in liquor for four weeks and left to mature for another four months.

The product we create is 100% genuine and real, in every sip. This philosophy of course applies to our whole range, with or without alcohol.

BLEND IT THE TRADITIONAL WAY

Our chief blender Åsa Orsvärn ensures that our products live up to the high standards we set. With her expertise and passion for blending, she is involved in the development of all our glögg, from our original BLOSSA range, our unique Annual Edition to all other BLOSSA innovations. For over 15 years Åsa has perfected her blending skills, closing the door to her small blending room and disappearing into a world of spices, dried fruits, wine and spirits to make sure that the BLOSSA tradition lives on. 

Her job is to adjust the recipe depending on wine and spice harvest to ensure that BLOSSA keeps it sensorial profile and top quality year after year. Åsa is responsible for all our production, from selecting the very best raw materials, to composing the perfect balance of seasonal wines and spices, while safeguarding the process. “It’s not about streamlining, it’s about keeping BLOSSA authentic”.

Mobile image
Mobile image
Mobile image