Xavier Vignon Muscat Beaumes de Venise har en fruktig och intensiv doft där man finner både aprikos, fläder, rosenvatten, russin och en fläkt av mandelmassa. Smaken är söt och fruktig med fina inslag av aprikos, ananas, litchie, fläder, rosenvatten, och russin.
Vinet är gjort på 100% muscat blanc à petits grains.
Att avnjuta tillsammans med fruktdesserter och glass, samt mögelostar. Varför inte servera grönpepparflamberade jordgubbar med vaniljglass.
Kan utan problem sparas ett par år om man så önskar
Vinet jäser under mycket låg temperatur och jäsning avbryts vid önskad restsötma genom att man tillsätter vinsprit.
Beaumes de Venise ligger strax nordost om staden Avignon i södra Rhône. Man är mest känt för sina muscatviner på druvan Muscat Blanc à Petits Grains men tillverkar numer även röda viner under namnet Beaumes de Venise
Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.
Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.