YOKO Sake Junmai Daiginjo har en mild medelstor doft med inslag av gröna äpplen, päron, jasminris och mandel. Smaken är nästan torr med inslag av viss blommighet, gröna äpplen och mandel. Eftersmaken har bra längd.
Det vanligaste sättet att dricka sake i Japan är att drycken är kyld, gärna mellan 10–14 grader. Att sake normalt inte dricks varm är för att värmen förstör de finaste aromerna. Men i sakens hemland Japan är man inte mer principfast än att man värmer drycken under den kalla årstiden. Speciellt enklare sake, vars beska blir mindre påtaglig med lite värme. Däremot ska den inte serveras för varm. En tumregel säger att temperaturen bör ligga från 37 till max 50 grader. När sake används som aperitif går det utmärkt att lägga en isbit i glaset.
Yoko Sake Junmai Daiginjo är ypperlig till det japanska köket där råvarorna står i centrum och är varsamt tillagade. Anrättningarna är ofta rika på grundsmaken umami som bland annat kommer från buljongen dashi, alger, soja eller torkad svamp. Sake har till skillnad mot vin och öl en tydlig umamismak. En ljuv förening med Yoko Sake Junmai Daiginjo finner man bland annat med sushi, ramen och tempura. Men även annan asiatisk mat med fisk och skaldjur, dock ska man undvika för syrliga smaker i anrättningen.
Vinner inte på lagring.
Denna premium sake är tillverkad av ris från Hokkaido och Junmai Daiginjo är den högsta kvalitetsklassen av sake som innebär hög till mycket hög kvalitet, ofta torr. Junmai betyder "ren risbrygd" och får alltså bara innehålla ris, kojiris, vatten och jäst. Ej tillsatt alkohol. Jäsningen varar cirka 18 - 21 dagar. Daiginjo innebär att riset poleras tills maximalt halva kornet återstår, ibland ända ner till 35 procent.YOKO Sake Junmai Daiginjo är polerad ner till 50%.
På baksidesetiketten står angivet syra och Sake Meter Value. Syran är 1,4 gram/liter och det är medelhögt för en sake, men mycket lägre än vin. Som exempel har YOKO Furmint 6,5 gram. Sake Meter Value (SMV) mäter densiteten i sake jämfört med vatten, ju högre siffran är desto torrare än saken. (på skalan +10, mycket torr, till -10, mycket söt) YOKO Sake Junmai Daiginjo har SMV värde på +3.
Varumärket YOKO har som mål att presentera de perfekta dryckerna till asiatisk mat. Anoras erfarna vininköpare med Master of Wine Julie Nyheim i spetsen letar land och rike runt efter de bästa produkterna. Resultatet är YOKO Furmint från Ungern och YOKO Riesling från Pfalz i Tyskland som lanseras den 1 september, och senare i höst följs dessa upp med en noga utvald sake från Japan.
YOKO skall vara produkter som tydligt speglar råvaran och ursprunget samt komma från producenter som delar vår höga kvalitetsambition. Produkterna skall i stil och karaktär passa som handen i handsken till asiatiskt mat. De asiatiska köken bygger ofta på en balans mellan grundsmakerna. Mustighet kommer från umamirika råvaror eller smaksättare som sojasås eller fisksås och det är vanligt med kryddhetta från chili. Det används ett brett spektra av olika kryddor som kardemumma, koriander, gurkmeja, Szechuanpeppar eller kryddblandningar som rempah och masala.