Domaine des Malandes Chablis Premier Cru Montmains har en medelstor och nyanserad doft med inslag av lime, nätmelon, vita blommor, stendamm och en fin ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av citrus, gråpäron, stenfrukt, våt sten och en fint integrerad ton av ek. Eftersmaken har bra längd och uppvisar en god dos av elegans.
Alla vällagade rätter med fisk men också ljus fågel och kalv passar bra. Varför inte hel piggvar och grön sparris från grillen som serveras med en chablissås.
God att drickas idag, men kan med fördel lagras 3-5 år
Montmains ligger strax söder om lilla staden Chablis i en sydostsluttning med fin exponering och mycket fossilrik jord och anses ge lite kraftigare premier cru-vin som inte bara passar till fisk och skaldjur utan även ljus fågel och kalv, t ex bräss. Druvorna skördas från stockar som är planterade 1963, Alkoholjäsning och malolaktisk jäsning; 80% i rostfria ståltankar med kontrollerad temperatur (18°) and 20% i fat av fransk ek, (genomsnitt 2 år gamla)
Domaine des Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har chablis i sina ådror då hon tillhör chablissläkten Tremblay. Domaine des Malandes grundades av Lyne Marchive men 2018 steg hon åt sidan lät barnen Richard, Amadine och Marion leda företaget. Den begåvade vinmakare Guénolé Bretenaudeau kom till egendomen 2006.
Dom des Malandes äger 29 hektar i Chablis varav två grand cru-lägen, Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak. Ekfat finns men används med finess, främst för Premier Cru och Grand Cru. Egendomen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göra odlingen så hållbar som möjligt. År 2019 påbörjade man konvertering till ekologisk certifiering.
A fine Montmains with some light oak notes evident on the nose and the palate, combined with succulent peach fruit, citrus acidity, a hint of lime zest on the finish and matching acidity. A complex, weighty but very balanced and complete premier cru.
15,5 poäng (=) Välmatad doft med trevlig mineralitet, stenrök, äpplemust, citron, mint, ek och ett stänk ylle. Rund, balanserad smak med pigg/frisk fruktsyra i en lätt smörig kropp med fin längd.