Louis Roederer Vintage 2014 har gyllene toner med inslag av ljus bärnsten. Champagnen har en härlig mousse med livliga bubblor och doftinslag av apelsin och hasselnötter, med varm fruktighet, typisk för ekfatslagrad Pinot Noir. I smaken återfinns gula äpplen, citrus, nougat, vit choklad. En klassisk vintage från Louis Roederer.
Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk, skaldjur och fågel.
Kan lagras.
Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas.
Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.
20% malolaktisk jäsning och 25% av vinet vinifierades på ekfat. Vinet lanseras efter minimum fyra år på jästfällning och ytterligare sex månaders vila efter degorgeringen.