Doften i El Dorado Rum 12 Year Old har trevliga inslag av torkad frukt, nötter, mandel, honung, russin och vaniljfudge. Smaken är mjuk och angenäm med inslag av kryddig fatkaraktär,vanilj, russin och torkade stenfrukter.
Att avnjuta rumstempererad med en god bok eller gott sällskap.
Denna rom där den yngsta komponenten i blandningen är lagrad på bourbonfat i minst 12 år kommer från destillat från kolonnpannan i trä samt den enkla Pot Still pannan i trä samt övriga utvalda romsorter. Råvaran som är melass kommer från närliggande sockerplantage och jäsning genomförs i öppna jäskar med hjälp av utvalda jästkulturer.
Demerara Distillers är en oerhört intressant romproducent som är beläget i Guyana som officiellt tillhör Karibien men är beläget på fastlandet i den nordöstra delen av Sydamerika. Samtidigt som det är en mycket modern producent och den första i Karibien (1995) som certifierades med kvalitetssystemet ISO 9002, så har dom också bevarat metoder och tillverkningsutrustning som gör deras rom unik.
Man har kvar i produktion en kolonnpanna i trä från 1832 som sägs vara exakt samma modell som Aeneas Coffey tog patent på 1831, Man brukar även en enkel Pot still och en dubbel Pot still som båda är av trä. Dessa tre är de enda i världen som finns kvar och i bruk. Det finns även några några mer eller mindre antika pannor av typen Savalle Still. Det innebär att Demerara Distillers kan producera nio olika typer av destillat.
Demerara använder uteslutande melass från omkringliggande sockerrörsplantager och lagrar sin rom i fat som tidigare använts för Bourbon. Lagringsanläggningen har en kapacitet på 85000 fat. El Dorado som är det mest kända varumärket lanserades 1992.