Arcane La Tempérance har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.
Till medelkraftiga och kraftiga anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Varför inte grillad ryggbiff, örtsmör och grillad småpotatis
Mycket god att avnjuta idag, kan lagras och urvecklas under flera år.
La Tempérance är en blandning av fyra olika årgångar: 2015, 2016 och 2017 och 2018. Druvorna är 90% grenache och 10% syrah och kommer från området Carianne i södra Rhônedalen.
Vinet är jäst och lagrat i 220 liters glasglober av borosilikatglas för att bevara så mycket som möjligt av druvornas fruktighet och fräschör. Ett vin med mycket intensiv fruktighet och en ypperlig smaklängd.
Arcane är en innovativ vinserie i limiterade upplagor. Vinerna är helt fokuserade på en årgång, en druva eller terroir. Det kan ofta inkludera mycket innovativa och ovanliga vinmakartekniker. Ordet Arcane som ofta förekom bland alkemister betyder ungefär hemligt,mystiskt eller kunskap som är föga känd eller behärskas av få. Namnet på vinet och etiketterna kommer från en tarotkortlek; Sforza Visconti från 1451, och det kort som väljs ska spegla vinets karaktär. Här har man valt La Tempérance kortet som står för måttlighet, balans och harmoni.
Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.
Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.