Faustino Reserva har en nyanserad doft med inslag av röda och mörka plommon, viol, fat, ceder, muskot, andra kryddor och en spets av färska örter. Smaken är medelfyllig med en fin balans mellan mörk fruktighet och vanilj, nötter, torkade örter samt kryddor från faten.
Vinet fick en hedrande plats 10 i tidningen Allt om Vin " Årets Vinare" december 2021 i kategorin " Årets Röda BS-vin"
Ett utmärkt vin att avnjuta som det är idag, men passar även som handen i handsken till medelkraftiga kötträtter. Varför inte servera vitlök- och örtdoftande lammkotletter med stekta trattkantareller och potatisgratäng.
Är utmärkt god att dricka idag, men kommer även att utvecklas med lagring ett par år.
Druvorna som handplockas kommer från en av Riojas äldsta vingårdar där stockarna är mellan 50-80 år gamla. Vingården finner man i Malpica Estate som ligger nordväst om Logroño, 450 meter över havet och där växer 5 olika druvsorter huller om buller. Det mesta är Tempranillo men det finns även gröna druvor. Alla dessa druvor skördas och vinifieras tillsammans. Detta kallas vanligen en field blend. Vinet lagras i små ekfat av amerikansk ek under minst 18 månader.
Bodegan grundades 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono. Hans sonson och dagens familjeöverhuvud, Don Julio Faustino Martinez, har gjort företaget till den största privata Bodegan i Rioja. Faustino producerar mera Reserva och Gran Reserva än någon annan Bodega i Rioja. Vinifieringsanläggningen är ultramodern. Vinet Faustino I lanserades 1968. Faustino befinner sig just nu i en medveten process för att höja kvaliteten ytterligare. Faustino Martinez använder traditionella metoder i fält och ultramoderna i tillverkningen. Totalt har man 35.000 fat i bruk varav ca 10.000 franska och Faustino har störst flasklager av alla i Rioja.
Xperhotelsandtable tilldelar vin 10X av 10X Mycket trevligt vin som har tydliga toner av björnbär. Avslutet präglas av vaniljtoner. Vi upplever vinet som lätt drucket med en viss örtig karaktär.
Vi väljer att avsmaka vinet till en rätt bestående av halloumiburgare. Vinet passar utmärkt till dessa lite lyxigare burgare. Vi anser att vinet är en fin kombo tillsammans med grönsaker och annan veggiemat. Vi väljer att temperera vinet till 18 grader. Ett gradantal vi anser att vinet får briljera i sina smaker. Notera gärna den trevlig nötigheten som vinet har framför allt på höjden.
FYND! Väldigt mycket vin för liten peng, även om det är lite old school och rustikt. Får gärna ligga i källaren ett tag till.