Vale D. Maria Douro Superior har en nyanserad doft med inslag av både röda och mörka frukter och bär, kryddor, vanilj, pinjeträd, samt en fläkt av blommor. Smaken är intensiv med ganska stadiga men mjuka tanniner, samt insmickrande toner av björnbär, mörka körsbär, röfa frukter, kryddor, vanilj och stråk av pinjeträdsbarr.
Utmärkt som sällskapsvin, men är även en mycket välkommen gäst vid det dukade bordet. Väljes med fördel till medelkraftiga och kraftigare anrättningar på kött och fågel. Varför inte servera ryggbiff med portvinsås samt ostfylld potatiskrokett.
Är utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras under några år om man så önskar.
Druvorna touriga nacional, touriga franca och alicante bouschet kommer från sluttningar vid egendomen Quinta Vale de Sabor som ligger i den nordöstra delen av Douro Superior. Druvorna som kommer från stockar som är 20-35 år gamla handskördas och hälften fottrampades i traditionella granit Lagares och jästes senare som med övriga druvor i rostfria ståltankar. Lagringen genomfördes i franska ekfat (mellan 2-5 år gamla fat) under 14 månader.
Egendomen Quinta Vale D. Maria är belägen i hjärtat av Douro dalen, längs bifloden Torto. Den köptes 1996 av Cristiano Van Zeller vars familj odlat och tillverkat vin sedan 1620. Efter en lång karriär inom portvinsindustrin köpte han egendomen och började genast en omfattande restaurering. Idag omfattar den 45 hektar vinodlingar med hela 41 olika druvsorter, där stockarna är mellan 12-100 år gamla. Det är stor variation mellan de olika vingårdarna och ambitionen är inte bara att producera högklassiga portviner utan även att sätta Dourodalen på kartan vad det gäller vanliga viner.
Quinta Vale D. Maria är också en del av de beryktade Douro Boys som tillsammans marknadsför och kommunicerar områdets kvalitet och potential för röda och vita viner. De övriga medlemmarna är Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto, och Quinta do Vale Meão. Det är ingen tvekan om att dessa 5 egendomar producerar några av Portugals absolut bästa viner.