Red Port har en fruktig och söt smak med inslag av katrinplommon, svartpeppar, torkade fikon och nötter.
Red Port passar mycket bra till ost, medellagrade hårdostar som cheddar och grevé, eller relativt milda grönmögelostar, t.ex. cambozola och gräddädel. Red Port är också gott till chokladdesserter som en lättare chokladmousse eller kladdkaka.
Red Port tillverkas, som allt äkta portvin, i Durodalen i norra Portugal. Druvorna plockas för hand för att sedan krossas i stora kar där musten får ta ordentligt med färg och kraft från skalen. Därefter jäses musten till en alkoholhalt på mellan 6-9% varefter man tillsätter vinspriten.
Vid jäsning omvandlas socker till alkohol, men eftersom jäsningen avbryts när vinet förstärks bevaras en hel del av druvornas naturliga sötma i vinet. Vintry's Red Port lagras i tre år på ekfat innan det buteljeras och är färdigt att avnjutas.
Portvin är ett så kallat förstärkt vin. Det betyder att det i tillverkningsprocessen förstärkts med destillerat vin, vinsprit. Till de förstärkta vinerna räknas även bland annat sherry, marsala och madeira