Älskade nubbe!

I O.P. Andersons destilleri i Matfors tillverkas en stor andel av vårt svenska snapsarv enligt hantverksmässiga metoder. Många av produkterna är ekologiska. Här finns ett brett utbud av snapsar att välja på, alla med sin unika historia och ursprung.

Välkommen att hitta din absoluta favorit – eller våga testa en ny!

Snaps till julbordet.

Julen är en stor favorit bland våra svenska högtidstillfällen, högtiden då vi umgås med våra nära och kära, öppnar julklappar och äter god mat tillsammans.

Men vilken snaps ska man servera till julbordet?

Ett säkert kort för att förhöja julens smaker är att välja bland de julsnapsar som alla är skapade för att drickas tillsammans med traditionell svensk julmat.

Julsnaps:

Snapsskola

Här ger kryddmästare Jonas Odland sina bästa tips att tänka på för att skapa den perfekta snapsupplevelsen. Vad är en myt och hur tänker man egentligen för att matcha snapsen till maten?

Kan du placera snapsarna på rätt ort?

Vårt svenska snapsarv har sitt ursprung från många delar av Sverige. På kartan här bredvid ser du orterna där våra svenska nubbar föddes. Varje snaps har sin egen sida där du kan läsa mer om dess historia, kryddning och vilka maträtter den passar bäst till. 

Snapsens historia

Bellman skulle förmodligen inte känna igen smaken på dagens nubbar och uppfatta dem som alkoholsvaga. Dåtidens alkoholnivå var ofta hela 50% medan dagens snapsar ligger kring 38%. 

I mitten på 1900-talet var en standardsnaps 7,5 cl och 15 cl motsvarande ransonen enligt dåtidens alkohollagstiftning.