Snapsens historia
Traditionen att krydda brännvin
Svensk nubbe har sin självklara plats på högtidsbordet och är ofta förknippad med fest och gemenskap. Varje snaps bär sin egen historia och ett stolt arv. Svensk snapstradition rymmer både akvaviter och kryddad sprit, alla med individuella karaktärer och smak.
Traditionen att krydda brännvin har sitt ursprung inom örtmedicin. När man lärde sig destillera upptäckte man att spriten hade medicinska effekter. Malört användes ofta för matsmältningen av fet mat och blandat med ”livets vatten” fick man en kraftfull medicin. Snart började man dricka det kryddade brännvinet även av ickemedicinska skäl och grunden var lagd för en riktigt god svensk tradition.
Finkel med hög alkoholhalt
Bellman skulle förmodligen inte känna igen smaken på dagens drycker och uppfatta dem som alkoholsvaga. Dåtidens alkoholnivå var ofta hela 50% medan dagens snapsar ligger kring 38%. Mängden tillsatt socker var hög och drycken påminde om likör. Drycken smakade dessutom mycket finkel.
Ett vanligt mått förr i tiden var en 8,2 cl ”Jungfru”. I mitten på 1900-talet var en standardsnaps 7,5 cl och 15 cl motsvarande ransonen enligt dåtidens alkohollagstiftning. När motboken avskaffades 1955 ändrades standardmåttet till 6 cl. Idag är fokus på att kombinera mat och snaps och storleken på snapsen har minskat i betydelse. Hellre en mindre nubbe men en stor smakupplevelse!
Nubbe, jävel, sup, hutt...
Ordet nubbe syftar på den mindre mängd brännvin som dricks i en klunk. Andra kära namn är jävel, sup, hutt, stänkare, järn, pärla, geting, jamare, tuting och pilleknarkare. Ofta förs namnen vidare till nästa generation och finns omnämnda i våra älskade snapsvisor.
Snapsvisetraditionen och hela ceremonielet kring brännvinet och akvaviten föddes i borgerliga, akademiska miljöer under 1800-talets andra hälft. Ofta var det studenter som sjöng snapsvisor. Riktigt populär och folklig blev sångerna för ungefär 100 år sedan när spritransonering och motboken infördes.
Kombinera snaps och mat
Generellt sett har vi svenskar relativt låg kunskap om kombinationen snaps och mat trots våra svenska dryckestraditioner.
En grundregel är att till smakrik mat välja en kryddstark snaps och till mildare mat en mer lättkryddad snaps.
En annan regel är att välja snaps efter de kryddor som finns i maten eller passar att krydda din mat med. Smakupplevelsen förstärks när du lyckas hitta den perfekta kombinationen mat och snaps!
Vårt svenska snapsarv
I O.P. Anderssons destilleri i Matfors tillverkas en stor andel av vårt svenska snapsarv enligt hantverksmässiga metoder. Många av produkterna är ekologiska. Här finns ett brett utbud av snapsar att välja på, alla med sin unika historia och ursprung. Här tillverkas kända svenska akvaviter som O.P. Anderson, Skåne, Herrgårds, Gammal Norrlands och Läckö Slott. Här tillverkas också kryddat brännvin som Hallands Fläder, Östgöta Sädesbrännvin, Bäska Droppar och Rånäs.
Välkommen att hitta din absoluta favorit – eller våga testa en ny! Eller varför inte ordna en snapsprovning med dina vänner och bli festens snapskännare. Men glöm inte att snapsen har sin självklara kompis i maten!