Snapsskola

Snapsskola

Här delar kryddmästaren Jonas Odland med sig av de bästa tipsen att tänka på för att skapa den perfekta snapsupplevelsen. Vad är en myt och hur tänker man egentligen för att matcha snapsen till maten?

Temperatur

Servera gärna snapsen lätt kyld eller rumstempererad. Vanan att servera snapsen riktigt iskall kommer från den tid då man provade allt för att dölja dåtidens finkelsmak. Dagens kryddade snapsar är värda att verkligen upplevas!  

Ett vanligt misstag särskilt på sommaren är att lägga snapsen i frysen. Visst är det då gott med en kall, lite kylande snaps, men för mycket kyla dödar både smaken och doften.

Ett tips är att lägga in snapsglasen i frysen istället och ha snapsen i kylen.

Lagrade snapsar dricks med fördel rumstempererade.

Smutta

Hoppa över helorna och halvorna och smutta i stället på snapsen till maten. Det ger dig chansen att upptäcka smaken och njuta av den i kombination med maten.

Ibland hör man ”snaps är för alkoholstarkt för mig” vilket mest beror på ovanan att svepa snapsen . Om man till exempel smuttar i sig ett par tvåcentiliters snapsar under en måltid så motsvarar det inte mer alkohol än ett glas vin. Och en tvåa motsvarar faktiskt inte mer än en lättöl.

Storlek

Använd gärna mindre glas så kan du lättare variera snapssort utifrån vad du äter och smaka på flera snapsar utan att det blir för mycket alkohol.

2 cl stora snapsglas räcker fint och ett tips är att ha två glas per person för att lättare kunna prova olika kombinationer.

Matcha

Matcha maten och snapsen. Om till exempel lax står på bordet så varför inte matcha det med en snaps kryddad med dill? Även om laxen inte är kryddad med dill så är det väl känt att de två passar ihop, därför kommer också snapsen att passa bra. Tänk snapsen som en krydda som går hand i hand med rätten.

Krydda själv

Sätt din egen smak på snapsen. Att smaksätta sin egna snaps behöver bara någon dags förberedelse. Det är lätt att lyckas med särskilt om du utgår från ett redan kryddat brännvin, till exempel Skåne Akvavit är utmärkt med sin milda kryddning. Det finns massor av möjligheter till snabb kryddning med färska råvaror.

Ett gott och fint tips är att lägga i en spiral av citronskal och några dillkvistar i akvaviten över natten och sedan servera med dem kvar i buteljen. OBS! efter ett dygn bör de tas bort annars kan smaken bli lite unken och besk.