Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner man stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor.
Ett utmärkt vin att avnjuta som det är eller som en aperitif, men det är en oerhört mångsidig lagspelare tillsammans med alla möjliga maträtter. Till fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas en syrlighet i anrättningen eller i tillbehör. Men vinet har en sån intensitet och kraft så att vinet utan problem även anrättningar på ljust kött. Varför inte servera en ugnsbakad piggvar filé med limesmör och grillad grön sparris.
Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas och utvecklas under många år.
Gräfenberg är en av de mest kända och högst klassade vingårdarna i Rheingau. I en auktion 1999 hos Christies såldes en 1921 Riesling Aulese för DM 20 000. På en VDP auktion 2010 såldes en TbA Gold Capsule för 5117 Euro (€). Det är en skifferrik sluttning med mycket fyllit, småsten samt inslag av lössjord och lerjord.
Detta vin är jäst helt och hållet med naturlig jäst i stora ekståndare 2400 och 1200 liter. Vinet lagras med jästfällningen under 9 månader.
Druvorna är utvalda från den branta och högt klassade vingården Gräfenberg och selektion sker både i vingården och i vineriet. Druvorna hanteras mycket varsamt under både transporten och inne i vineriet.
Vinet har en totalsyra på 7.9 gram/liter
Druvan Riesling har sitt ursprung i Rheingau och en av de mest hängivna och erkända producenterna i detta område är utan tvekan Weingut Robert Weil. De har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationens vinmakare på egendomen som grundades 1875. Egendomen som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling. Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan lång tillbaka i tiden, och vinanläggningen är av senaste snitt.
Weingut Robert Weil är medlem i VDP (die Prädikatsweingüter) Medlemmar väljs in utifrån strikta kriterier. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”.VDP klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet. Det finns olika steg i den pyramidala indelningen. Instegsnivån för vinerna i VDP är Gutswein, sedan Ortswein, Erste Lage och Grosse Lage (där de två senare motsvarar ungefär Premier och Grand Cru i Frankrike)
Detta vin Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken tillhör klassen Grosse Lage. GG som står på etiketten betyder Grosse Gewächse som innebär att det är torrt vin från en Grosse Lage. Grosse Lage står ungefär för Grand Cru, det vill säga att VDP Grosse Lage är beteckning för de bästa tyska vinlägena, ner på exakt begränsade odlingslotter. En beteckning med de högsta kvalitetskraven och för de bästa vinerna med stor mognadspotential. Varje år måste man ansöka om att få benämna vinet som GG, och vinet provas av en panel.