En underbar mango- och räksallad som passar både som förrätt och smårätt. Serveras med fördel till ett glas högklassig riesling från Robert Weil.
Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken har en nyanserad och intensiv doft som för tankarna till nektarin, melon, blommor, citrus, blött skiffertak och en fläkt av cykelverkstad. Smaken är torr och frisk med fin balans och intensitet. I den nyanserade eftersmaken hittar man både nektarin, melon, citrus, mineral och en liten spets av citruszest.
Ett utmärkt vin att avnjuta som det är eller som en aperitif, men det är en oerhört mångsidig lagspelare tillsammans med alla möjliga maträtter. Till fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas en syrlighet i anrättningen eller i tillbehör, Varför inte servera halstrade pilgrimsmusslor med rieslingsås och forellrom.
Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas och utvecklas under 2-4 år
Druvorna är utvalda från Robert Weils olika vingårdar i Kiedrich. Från båda de två Erste Lage vingårdarna Turmberg och Klosterberg samt Gräfenberg som är en Grosse Lage. Selektion sker både i vingården och i vineriet. Druvorna hanteras mycket varsamt under både transporten och inne i vineriet. Om möjligt genomförs all jäsning med hjälp av den naturliga jästen och i detta vin vinfierades 2/3 i rostfria ståltankar och 1/3 i stora ekståndare (i österrikisk ek) där de sedan lagrades under 9 månader.
2017 Var ett omväxlande och ganska svalt år i Rheingau únder fanns en den problem med frost och den 31 juli en ordentlig hagelstorm. Senare kom den efterlängtade värmen och de druvor som hade klarat vårens och sommaren händelser var av hög kvalitet.
Vinet har en totalsyra på 8.0 gram/liter
Druvan Riesling har sitt ursprung i Rheingau och en av de mest hängivna och erkända producenterna i detta område är utan tvekan Weingut Robert Weil. De har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationens vinmakare på egendomen som grundades 1875. Egendomen som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling. Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan lång tillbaka i tiden, och vinanläggningen är av senaste snitt.
Weingut Robert Weil är medlem i VDP (die Prädikatsweingüter) Medlemmar väljs in utifrån strikta kriterier. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”.VDP klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet. Det finns olika steg i den pyramidala indelningen. Instegsnivån för vinerna i VDP är Gutswein, sedan Ortswein, Erste Lage och Grosse Lage (där de två senare motsvarar Premier och Grand Cru)
Detta vin Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken tillhör Klassen Ortswein. Det betyder att det är vin från de bästa vingårdslägena i en kommun (ort). Vinet ska vara representativt för området. Det vill säga tillverkat av för platsen typiska druvsorter och skördade med låga uttag.