Château Yon-Figeac Saint-Emilion Grand Cru har en nyanserad och intensiv doft med inslag av mörka plommon, björnbär, kryddor, fat och en fläkt av lakrits och mynta. Smaken är rik och intensiv med mogna och behagliga tanniner. I den långa smaken finner man både björnbär, mörka plommon, kryddor, lakrits, fat och ett stråk av läder.
Är ett högklassigt vin som pryder även de finaste borden. Använd till medelkraftiga och lite kraftigare anrättning på kött eller fågel. Varför inte servera helstekt ryggbiff med murkelsås samt ostfyllda potatiskroketter.
Är utmärkt god att dricka idag, men kommer också att utvecklas med lagring under 3-5 år.
Druvorna handskördas och till detta vin har man använt 88% merlot, 6% cabernet franc och 6% petit verdot. Vingården är uppdelad i olika delar som vinfieras separat i rostfria ståltankar. Vinet lagras i nya och äldre fat av fransk ek under 12 månader.
Nordväst om den vackra staden Saint-Émilion finner man slottet Château Yon-Figeac som stod färdigt 1886. Med sina 24 hektar omkringliggande vingårdar är det en av de större egendomarna i appellationen. De senaste 200 åren har slottet endast haft 5 olika ägare och idag blir man välkomnad av Alain Château som köpte egendomen 2005.
Som brukligt på den högra stranden av Bordeaux är merlot den dominerande druvsorten, men vad som sticker ut vad det gäller Château Yon-Figeac är den höga andelen petit verdot. På de välskötta vingårdarna står merlot för 81%, cabernet franc 13% och petit verdot för 6%.
Egendomen har en tydlig profil vad det gäller hållbar odling och har både en ISO 14001-certifiering och den franska hållbarhets certifieringen HVE där man uppnått steg 3