Vignes d'Oc Blanc har en ren och fräsch doft med inslag av gul melon, friska päron och citrus. Smaken är torr och fruktig med inslag av melon, päron och citrus, samt en lätt mineralitet.
Lättare och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter samt sallader och pasta. Varför inte pocherad rödspätta med vitvinsås ett pocherat ostron och pressad mandelpotatis.
Vinner inte nämnbart på lagring.
Druvorna till detta vin växer på sydsluttningar med stenig sandjord, 30 km sydväst om Montpellier nära den stora lagunen Etang de Thau som är ett centrum för ostronodling i Medelhavet. Skörden sker för hand tidigt på morgonen så att druvorna kommer svala till vinanläggningen. Skalen får urlaka i musten under 4 timmar innan de pressas med hjälp av pneumatiska pressar och den temperaturkontrollerade jäsningen sker på ståltankar.
IGP Pays d'Oc (Indication Géographique Protégée) omfattar 4 departement i Languedoc-Roussillon och är den viktigaste av de 75 IGP områdena som finns i Frankrike. Hela 65% av Frankrikes IGP produktion kommer från Pays d'Oc och 90% av druvsortsbetecknade IGP viner har detta ursprung. Vad gäller IGP Pays d'Oc står de vita vinerna för 22% av produktionen och de största gröna druvsorterna är Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Grenache Blanc och Muscat petits grains.
SO Vignerons är ett ganska litet men mycket ambitiöst vinföretag som gör vin från utvalda vingårdar i främst Languedoc men även från andra delar av södra Frankrike. Vinerna görs av Claude Serra som också är professor i Oenologi på universitet i Montpellier.