Xavier Vignon Rasteau har en nyansrik doft med inslag av mörka körsbär, hallon, kryddor, skogsbacke samt en fläkt av tobak och torkade örter. Smaken är medelfyllig med fina toner av skogens bär, kryddor, torkade örter, lakrits och viol. Vinet har en bra balans, längd och personlighet.
Utmärkt gott som sällskapsvin, men för sig även galant tillsammans med vällagade rätter på mörkt kött eller fågel. Varför inte servera rosastekt anbröst med rödvinssås och örtdoftande skogschampinjoner.
Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under 2-3 år. 2015 är en mycket bra årgång i området.
Druvorna till detta vin kommer från 17 olika odlingslotter som alla har unika förutsättningar. Vinet jäser med de tre druvsorterna tillsammans i en förhållandevis låg temperatur och lagras sedan. 25% av vinet i nya fat av fransk ek (mediumrostade) 25% i 600 liters fat och resten i cementtankar.
Rasteau ligger i södra Rhônedalen öster om Chateauneuf-du-Pape.
Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.
Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.