YOKO Furmint har en angenäm doft med inslag av citron, gula plommon, päron, äpple, honung, mineral och en fläkt av blommor. Smaken är torr och frisk med en lätt vaxig textur. Fin smakintensitet där man finner toner av gula plommon, äpple, honung, citruszest, mandel och mineral.
YOKO Furmint med sin intensitet, fruktighet och fräscha syra är ypperlig till många asiatiska anrättningar från både Japan, Kina eller Thailand. Rätterna får gärna vara rika på umami och det är en fördel med syrliga komponenter i tillagning eller i tillbehör. YOKO Furmint är perfekt till sashimi eller sushi, dumplings och wok och varför inte en citronmarinerad ångad fisk med färska örter inspirerad från Laos och Kambodja.
Är utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar.
Druvan Furmint är mest känd som den viktigaste druvan i de söta vinerna från ungerska vinregionen Tokaj, men på senare år har har det varit ett stort intresse för de torra vinerna som är kraftfulla med frisk syra, en angenäm fruktighet och aromer som skapar både intensitet och nyansrikedom.YOKO Furmint är en torrt vin från Tokaj.
Utvalda handskördade Furmintdruvor från vinregionen Tokaj som växer i en vulkanisk jordmån. Vinet jäser med den naturliga jästen i tank för att bevara så mycket som möjligt av druvans fruktighet och fräschör. Man undviker även den malolaktiska jäsningen för att bevara den friska syrligheten i vinet. Vinet lagras med jästfällningen under 2 månader.
Varumärket YOKO har som mål att presentera de perfekta dryckerna till asiatisk mat. Anoras erfarna vininköpare med Master of Wine Julie Nyheim i spetsen letar land och rike runt efter de bästa produkterna. Resultatet är YOKO Furmint från Ungern och YOKO Riesling från Pfalz i Tyskland som lanseras den 1 september, och senare i höst följs dessa upp med en noga utvald sake från Japan.
YOKO skall vara produkter som tydligt speglar råvaran och ursprunget samt komma från producenter som delar vår höga kvalitetsambition. Produkterna skall i stil och karaktär passa som handen i handsken till asiatiskt mat. De asiatiska köken bygger ofta på en balans mellan grundsmakerna. Mustighet kommer från umamirika råvaror eller smaksättare som sojasås eller fisksås och det är vanligt med kryddhetta från chili. Det används ett brett spektra av olika kryddor som kardemumma, koriander, gurkmeja,&Szechuanpeppar eller kryddblandningar som rempah och masala.
Frisk doft av citron, lime och litchi. Slank kropp med en spänstig fruktsyra, fin textur, ren smak samt en harmonisk eftersmak.
Furmint är Tokajs stolthet och idag är den lika betydelsefull i de torra vinerna som de ädelsöta så kallade Aszù. I denna ungdomliga tappning får vi en stilren och karaktäristisk torr furmint med sval persika, päron, fuktig sten och vitblommighet i den inbjudande doften. Smaken visar upp en slank stil med markerad saliverande syra, stenfruktighet, citrus och ett rent tilltalande anslag som gör det synnerligen matorienterat.