Le Petit Xavier Rouge har en fruktig doft med inslag av björnbär, mörka plommon, solmogna röda frukter, peppar och en fläkt av blommor. Smaken är fruktig med inslag av mörka och röda frukter, peppar och lakrits.
Till medelkraftiga anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Varför inte en köttgryta med, svamp, smålök och den gräddiga såsen smaksätts med björnbärssylt.
Är utmärkt god att dricka idag, vinner inte nämnbart på lagring.
Druvorna som handskördas vaäker i kalkrika lerjordar och fermenteras i rostfria ståltankar för att bevara vinets fruktighet.
Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.
Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.