Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey har en nyanserad doft med inslag av grillad citron, melon, vita blommor, ostronskal och en fint integrerad ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av citrus, stenfrukt, ostronskal och ett fint stråk av ek. Eftersmaken har bra längd och uppvisar en god dos av elegans.
Alla vällagade rätter med fisk och skaldjur men också ljus fågel och kalv passar bra. Varför inte servera halstrade havskräftor med ört-och citronsmör samt gratinerade ostron
Mycket god att drickas idag, men kan med fördel lagras 3-5 år
Druvorna skördas från stockar som är planterade 1980 och vingården vetter mot sydöst och det är en brant sluttning, Alkoholjäsning och malolaktisk jäsning; 70% i rostfria ståltankar med kontrollerad temperatur (18°) and 30% i fat av fransk ek där de lagras 7 månader, (genomsnitt 6 år gamla). Vinet när det är blandat lagras ytterligare några månader i rostfria ståltankar.
Domaine des Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har chablis i sina ådror då hon tillhör chablissläkten Tremblay. Domaine des Malandes grundades av Lyne Marchive men 2018 steg hon åt sidan lät barnen Richard, Amadine och Marion leda företaget. Den begåvade vinmakare Guénolé Bretenaudeau kom till egendomen 2006.
Dom des Malandes äger 29 hektar i Chablis varav två grand cru-lägen, Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak. Ekfat finns men används med finess, främst för Premier Cru och Grand Cru. Egendomen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göra odlingen så hållbar som möjligt. År 2019 påbörjade man konvertering till ekologisk certifiering.