Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Rosé har en fräsch och inbjudande doft av smultron, vattenmelon, blommor och en fläkt av kryddor. Smaken är fruktig med toner av röda bär och frukter, granatäpple och ett stråk av blommor och kryddor.
Utmärkt god som sällskapsdryck, men umgås på ett elegant sätt med sallader, paella, fransk löksoppa och mycket annat.
Vinner inte på lagring.
Druvorna kommer från ekologiska vingårdar på en platå inte så långt från Chateauneuf du Pape i riktning mot Lirac (sydväst). Den blekrosa färgen kommer från pressningen och de fyra druvsorterna får jäsa tillsammans.
Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.
Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.