Domaine de Terres Blanches Sancerre har ett bra djup i doften med inslag av nyklippt gräs, krusbär, en fläkt av blommiga toner och rökig mineralitet. Smaken är torr och frisk med ren och fräsch fruktighet med inslag av krusbär, fläder, citron, mineral. Vinet har en fin elegans och bra balans.
Till lättare och medelkraftiga fisk- och skaldjursanrättningar. Det får gärna finnas en syrlighet i sås eller tillbehör. Varför inte en getostomelett med grillad grön sparris.
Utmärkt att dricka idag men kan lagras under 1-3 år om man så önskar.
Egendomen innehar 12 hektar i appellationen Sancerre mestadels i kommunen Bué, men även i kommunerna Sancerre och Amigny. Jordmånen är av två typer, båda är kalkrika men Cailottes domineras av hårda kalkstenar och Terres Blanches är en kalkrik märgeljord som blir vit vid torka. Efter skörd jäser den klara musten i temperaturkontrollerade tankar under 20 dagar. De lagras sedan i tankarna tillsammans med den finkorniga jästfällningen under sex månader.
Domaine de Terres Blanches är en imponerande anläggning belägen i kommunen Bué som ligger i Sancerre. Man tillverkar viner från de tre appellationerna Sancerre, Pouilly Fumé och Coteaux du Giennois. Druvan Sauvignon Blanc är klart dominerande men man odlar även Pinot Noir och lite Gamay. Egendomen tillhör familjen Saget som har levt med vin i området Pouilly-sur-Loire i nio generationer. För över 20 år sedan expanderade familjen och är idag en företagsgrupp under namnet Saget La Perrière med flera egendomar i Loire.
15 poäng (=) Harmonisk doft av tångvall, sand, hav, mogen citron och torkade nässlor. Ung, intensiv smak med generösa citrustoner och en hög, ren fruktsyra i en medelstor kropp med lång eftersmak.
Lite mineralrökig och kritig. Bra drag i syran, fin päronfrukt och läskande citrus.