Fratelli Branca är ett familjeföretag som ägs och drivs av släkten Branca sedan 1845. Huvudkontoret ligger i Milano, där även destilleriet huserar. Fratelli Branca producerar ett tiotal spritsorter, men framför allt de klassiska och världskända likörerna Fernet-Branca, Brancamenta och Borghetti - en trio med flera hundra år på nacken men med framtiden för sig.
Fernet skapades som en medicin 1845. Örter och kryddor från ett antal världsdelar ingår i det hemliga receptet och drycken lagras länge i gamla ekfat innan den buteljeras och transporteras.
På Café Just Cavalli, i bottenvåningen av Torre Branca, serveras Fernet-Branca till Milanos modefolk och till turister som vill insupa en dos av den överdådiga glamour som är modeskaparen Roberto Cavallis varumärke. Torre Branca är ett arkitektoniskt landmärke i den italienska modestaden och ritades av Gio Ponti på 1930-talet, men hette då Littoria. När det var dags för renovering under slutet av 1990-talet var det Fratelli Branca som stod för finansieringen, och tornet heter numera Branca-tornet. I Italien serveras Fernet-Branca ofta på egen hand, som en digestivo efter långa och stora middagar. Men på drinkarnas topplista i Sydamerika och i Tyskland har blandningen Fernet-Cola och mycket is tryckt sig fram som en lite kaxigare variant på drink.
Fratelli Branca var tidigt mycket medvetna om betydelsen av marknadsföring och reklam. De hade en produkt med välrenommerade medicinska egenskaper, men förde ut den som en lyxig nationalklenod som nyttjades av unga människor. Drycken dracks nästan uteslutande av män och presenterades i reklamen mestadels med unga moderna kvinnor och fosterländska gudinnor. Några av de mer udda inslagen är en fantasifigur helt klädd i flaskor och en glad och mätt krokodil med en Fernet-flaska i nypan.
Söker du en mer uppfriskande och lite sötare version av Fernet-Branca? Då är Brancamenta svaret – i princip samma dryck som greve Bernardino Branca svängde ihop för 160 år sedan men med en avgörande skillnad: den fräscha smaken av mynta. Basen i Brancamenta är samma som i Fernet-Branca men dels tillsätts en brygd av myntablad som macereras i hett vatten, dels sötas drycken med 30 procent socker. Slutresultatet som kan avsmakas efter tolv månaders lagring på ekfat, en oefterhärmlig kombination av mint och malört är unikt uppfriskande och vinner oftast över den största skeptiker redan efter första glaset. Sätten att avnjuta Brancamenta är många – precis som den är som digestivo efter maten, med massor med krossad is som aperitif eller varför inte som en djärv variant på en G&T? Ta en handfull isbitar i ett long drink-glas, 1/5 Brancamenta, 4/5 Tonic Water samt en halv pressad lime. Garnera med myntablad. Så enkelt, så unikt – så gott!
Det finns många kaffelikörer, men Caffè Borghetti är en av få som är gjorda på riktigt espressokaffe. Och tillverkningen sker i världens kanske största espressobryggare… Ta bara faktumet att espressokannan rymmer åtta kubikmeter. Eller att kaffesumpen får köras bort med skottkärra. Då inser man att världen fått smak på Ugo Borghettis espressolikör från 1860 (som skapades till invigningen av järnvägslinjen Pescara–Ancona) – ändå sker tillverkningen fortfarande i det närmaste hantverksmässigt. Grunden till Caffè Borghetti är så klart noga utvalda Arabica- och Robustakaffebönor, vilket ger ett både smakrikt och kraftfullt espressokaffe. Det färdigbryggda kaffet sötas med kristalliserat socker och ett spritdestillat tillsätts som ger en slutgiltig alkoholhalt på 25 procent. Resultatet – en likör med rik, nybryggd espressosmak spetsat med fin sprit och avrundad med brunt socker. Perfekt över en isbit, i tiramisu, hälld över äkta vaniljglass eller kanske som en Borghetti Latte? Ta två deciliter värmd mjölk, tillsätt fyra centiliter Caffè Borghetti och pudra med kakao eller kanel. Perfekt kvällsnjutning!