Rocca di Montemassi Syrosa har en angenäm doft med inslag av röda bär, mandarin och lavendel. Smaken är fruktig och fräsch med toner av röda bär, örter, persika samt ett stråk av granatäpple.
Ett mycket användbart till både sallader, pasta och lite kraftigare fiskrätter. Varför inte servera en fräsch sallad med stekt kalkonbröst, bacon och vattenmelon
Vinner inte på att lagras
Druvorna till Rocca di Montemassi Syrosa rosé skördas för hand i början av september. Druvorna pressas sedan försiktigt och musten har skalkontakt en kort tid, max en timme, för att få sin vackra, ljusrosa laxfärg. Jäsningen sker på rostfria ståltankar vid en låg temperatur på 15-18° C för att bevara maximalt av druvaornas fräschör och fruktighet.. Vinet har sedan fått vila fem månader på sin jästfällning innan det buteljeras.
I hjärtat av vinområdet Maremma nära den toskanska kusten hittar vi mönsteregendomen Rocca di Montemassi. Närmare bestämt i det vackra landskapet vid byn Roccastrada. Egendomen som ägs av familjen Zonin sedan 1999 förfogar över 430 hektar mark där 180 hektar är vinodlingar. Vingårdarna ligger på kullar eller på sluttningar. Förutsättningarna är ypperliga med den svala havsbrisen som kommer in från Medelhavet. Här odlar man druvorna sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, vermentino, merlot, syrah, petit verdot och viogner.
Vinegendomen är mycket långt framme vad det gäller hållbarhetsarbete och är certifierade enligt Equalitas. Man har bevarat 28 hektar av skogar och har många olika projekt för att främja lokal flora och fauna. Det har även anlagts en konstgjord sjö som samlar upp regnvatten. Då behöver man inte belasta grundvattnet när det blir nödvändigt med bevattning.
Rocca di Montemassi fungerar mycket som en traditionell lantegendom i Toskana då man både har vinodlingar, sädesfält , trädgårdar och djurhållning, där man finner både grisar, åsnor och framförallt långhornade Maremma kor.