Damilano Barolo Lecinquevigne 2017 har en komplex doft med fina inslag av körsbär, skogshallon. rosenblad, sandelträ, kanel och svampskog. Smaken är rik med stadiga tanniner. I den långa och intensiva eftersmaken finner man både körsbär, nougat, lingon, rosenblad, viol, svart te samt ett stråk av nötter.
Som mediationsvin, till en långlagrad hårdost eller till kraftigare anrättningar på kött eller fågel. Varför inte hjortytterfilé med tryffeldoftande potatisgratäng och smörstekta trattkantareller.
Det här vinet är njutbart redan idag, men kommer att utvecklas med lagring under flera år.
Vinet är en blandning av Nebbiolo-druvor från 5 olika kommuner; Barolo, Verduno, Grinzane Cavour, La Morra och Novello. Jäsningen genomförs i rostfria ståltankar för att sedan lagras i stora ekståndare under 12 månader, sedan följer flasklagring i 12 månader innan vinet lanseras
Giuseppe Borgogno grundade firman redan 1890 varefter hans svärson Giacomo Damilano vidareutvecklade vingårdarna och produktionen. Sedan 1997 driver Giacomo´s barnbarn firman som ligger en drygt 1,5 kilometer utanför Barolo i riktning mot Alba. De förfogar över 58 hektar vinodlingar. Flaggskeppen är deras vingårdsbetecknade Barolo; Cannubi, Brunate, Liste och Cerequio. Förutom Barolo producerar man även olika Barbera-viner, Dolcetto, Moscato d'Asti och mousserande viner enligt den traditionella metoden.