Masseria Altemura Negroamaro har en attraktiv doft med inslag av solvarma mörka och röda bär, örtkryddor, läder, kakao, rostade nötter, kanel och ekfat. Smaken är ganska kraftig med toner av björnbär, moreller och katrinplommon, kännbar strävhet samt toner av kryddor, mörk choklad, höstlöv, rostade ekfat, ceder och kanel.
Till smakrika anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Det får gärna finnas feta eller krämiga komponenter i tillagning eller tillbehör.
God att dricka nu men kan sparas i ett par år om man så önskar.
Vinet får mogna på franska ekfat, s.k. tonneaux (350 liter) i 12 månader och får innan det släpps på marknaden vila ytterligare på flaska.
Masseria Altemura är beläget i hjärtat av Apulien mellan det joniska och adriatiska havet . Denna unika geografiska placering gör att Masseria Altemura drar nytta av de svalkande maritima vindarna och den näringsrika röda jorden uppblandad med kalksten som är så typiskt för Apulien. Egendomen är på totalt 270 hektar där 130 är vingårdar. Här odlar man druvorna primitivo, negroamaro, aglianico, falanghina, fiano.
Som alla egendomar som ägs av familjen Zonin så arbetar man idogt för en hållbar framtid. Man har bevarat skogar och olivlundar för att främja den lokala floran och faunan. Det finns också en mycket effektiv uppsamling av regnvatten som används när det finns behov av bevattning. Därigenom belastar man inte den sjunkande grundvattennivån.
Lantegendomen (Masseria) består bland annat av en varsamt restaurerat hus från 1600-talet, ett mycket gammalt torn som har haft stor historisk betydelse för bygden och ett kapell med vackra fresker från 1500-talet.