Punt E Mes har en aromatisk doft av kanel, tobak och pomerans. Bittersöt med lätt inslag av söta toner från honung och torkad frukt.
Blandas med fördel som en apertivodrink med sodavatten och en klyfta apelsin. Men kan också avnjutas ren på is.
Legenden säger att den 19 April 1870 så valde en aktiemäklare i Carpano’s butik att beställa en Carpano Vermouth men med en halv del bitterhet då börsen gått upp just ”en och en halv”. Detta på italienska blev ”Punt e mes” som idag är en populär apertif.
Carpano Vermouths historia sträcker sig tillbaka till 1786 och staden Turin där Antonio Benedetto Carpano började göra kryddade starkvinsblandningar. Carpano fick sin inspiration från sina studier av gamla tyska vinblandningar och hälsokurer. Genom att döpa sin vinblandning till wermut, efter dess huvudsakliga smakgivare malört blev Carpano skapare av världens första Vermouth.
Carpanos butik låg i närheten av kungens palats och hans dryck blev en favorit hos hovet. Och under 1880-talet då cocktails slog igenom kom Vermouth’s position som dryck att ytterligare stärkas.
Idag är Carpanofamiljens olika Vermouths lika älskade i Italien som bland världens toppbarer. Carpano anses fortfarande, 200 år efter dess skapande, vara riktlinjen för hur en Vermouth ska smaka.