"En personlig gammal favorit som är mild och mjuk i stilen med doft och smak av honung, russin och lite ekfatsbetonad krydda. Aningen whiskylik."
Andreas Grube i Allt om Vin nr 11/2019
Stor doft med inslag av honung, halm och russin. Ren smak med liten sötma, inslag av honung, halm och russin.
Passar bra till flertalet sillar, Janssons frestelse, gravad lax och rökt eller grillat kött samt sushi. Passar även utmärkt att avnjutas som den är.
Påminner om vällagrad whiskey då spriten av kornmalt destillerats på whiskeypanna och lagrats på whiskyfat.
Lanserades 1864 av värdshusvärden och spritfabrikören Erik Rhenberg under namnet Rhenbergs Sädes Brännvin som var ett ekfatslagrat destillat av kornmalt smaksatt med russin och honung. Drycken tillverkades i Söderköping.
Eftersom Erik Rhenberg var den enda som hade receptet, och inte hade det nedskrivet, så försvann receptet på brännvinets kryddning då han avled. Men drycken fortsatte säljas, då det fanns ett väldigt stort lager kvar. Men då lagret sinade, så försvann den såklart från hyllorna. Då gav man sig på att försöka återskapa kryddorna och lyckades efter fem års testande. Då lanserades brännvinet på nytt under namnet Östgöta Sädes brännvin.
Denna kryddade sprit tillverkas av Altias kryddmästare Jonas Odland.