Quinta Vale D. Maria Rufo Douro Red har en fin doft med inslag av körsbär, björnbär, kryddor och färska örter. Smaken är ganska rund och fruktig med toner av körsbär och mörka bär som paras med färska örter och kryddor från faten.
Utmärkt som sällskapsvin, men är även välkommen kompanjon vid det dukade bordet. Väljes med fördel till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Varför inte servera en mustig oxgryta med svamp, schalottenlök, svamp, vitlök och rödvin.
Är utmärkt god att dricka idag, men går även att spara 1-2 år om man så önskar.
Vinet vilar under 6 månader i använda fat av fransk ek.
Varumärket Rufo skapades under middag när man diskuterade hur vinodling kunde ske på ett sätt så att miljön kunde bli gynnsammare för den rödhönan ( Alectoris rufa, på latin) och rufo är det portugisiska namnet för en speciell trumma som ofta spelas i Dourodalen i samband med skörden, så etiketten pryds av den trumman
Egendomen Quinta Vale D. Maria är belägen i hjärtat av Douro dalen, längs bifloden Torto. Den köptes 1996 av Cristiano Van Zeller vars familj odlat och tillverkat vin sedan 1620. Efter en lång karriär inom portvinsindustrin köpte han egendomen och började genast en omfattande restaurering. Idag omfattar den 45 hektar vinodlingar med hela 41 olika druvsorter, där stockarna är mellan 12-100 år gamla. Det är stor variation mellan de olika vingårdarna och ambitionen är inte bara att producera högklassiga portviner utan även att sätta Dourodalen på kartan vad det gäller vanliga viner. Quinta Vale D. Maria är också en del av de beryktade Douro Boys som tillsammans marknadsför och kommunicerar områdets kvalitet och potential för röda och vita viner. de övriga medlemmarna är Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto, och Quinta do Vale Meão. Det är ingen tvekan om att dessa 5 egendomar producerar några av Portugals absolut bästa viner.