Zimor Prosecco Extra Dry har trevligt doft med inslag av päron, gula frukter, mandelmassa och en fläkt av acaciablommor. Smaken har en finstämd fruktsötma, en ganska mjuk mousse och smaker av tropiska frukter, päron och mandelmassa.
Perfekt som sällskapsdryck eller som välkomstbubbel. Även till lättsamma fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas en viss förnimbar sötma.
Vinner inte på lagring
Druvorna till detta vin kommer från prosseccoområdet och efter den första jäsningen genomförs genom att tillsätta jäst och socker en kolsyrebildande andra jäsning i en sluten trycktank (tankjäsningsmetoden eller Charmat). Extra Dry innebär att vinet har en restsötma på mellan 12-17 gram per liter.
Prosseco är namnet på en grön druvsort, men från 2009 har det blivit namnet på ett vin som måste komma från ett specifikt geografiskt område som ligger i Ventetien och Friuli. Så man har nu istället börjat använda Glera som är ett äldre namn för själva druvsorten. Det finns 2 DOC appellationer i området, Prosecco DOC och Prosecco di Treviso DOC samt fyra av den högre ursprungsbeteckningen DOCG; Asolo, Cartizze, Rive och Conegliano Valdobbiadene.
C&C är ett dynamiskt och intressant vinföretag som ägs av den italienska familjen Coassin. Man har tre vinproduktionsanläggningar där man producerar en rad olika vinvarumärken. Tenuta Sancarli ligger i Venetien, Japo i samma region, närmare bestämt i Valdodobbiadene (området Prosecco) och slutligen Malpasso som ligger mellan Nola och Tufo i Kampanien.