Castello di Albola Acciaiolo en nyanserad doft med inslag av märka körsbär, mörka plommon, kryddor, pinjenötter samt en fläkt av tobak. Smaken är medelfyllig med med inslag av cassis, mörka körsbär, fat, kryddor, stjärnanis och tobak.
Till medelkraftiga och kraftiga anrättningar på kött eller fågel. Det får gärna finnas syrliga eller feta, krämiga konsistenser i anrättningen.
Är utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras och utvecklas under några år.
Druvorna kommer från Chiantiområdet Radda och ett strikt urval sker både i vingården och i vineriet. Jäsningen genomförs i vertikala jäsningstankar under 10 dagar och skalen får urlaka ytterligare 15 dagar. Lagring sker under 14 månader i 225 liters ekfat (nya och 2 år gamla) sedan följer 6 månader i rostfria ståltankar och 6 månader i flaskan.
På Chianti Classicos högsta kulle ståtar det vackra slottet Castello d’Albola med en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till 1100-talet. I det böljande Toscanska landskapet förfogar egendomen över 900 hektar mark varav 118 är vinodlingar. Alla vingårdar ligger mellan 350-580 meter över havet och man fokuserar på Toscanas stora kvalitetsdruva sangiovese (90% av arealen), Men odlar även cabernet sauvignon, chardonnay, canaiolo, trebbiano toscano, malvasia del chianti och chardonnay. Sedan 2004 är Alessandro Gallo ansvarig vinmakare på Castello d’Albola.
Egendomen har ägts av familjen Zonin i mer än 40 år och är mycket långt framme vad det gäller hållbarhet. De var en av de första vinegendomarna i Italien som erhöll hållbarhetscertifieringen Equalitas som innefattar både miljön, social- samt ekonomisk hållbarhet. Castello d’Albola. är även ekologiskt certifierade.