Castello d'Albola Chianti Classico har en nyanserad doft med inslag körsbär, mörka plommon, moreller, salvia, och kryddor. Smaken är fruktig och frisk med trevliga toner av körsbär moreller, kryddor, och pinjenötter.
Till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter där det gärna får finnas syrliga, krämiga eller feta komponenter.
Utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras och utvecklas under ett par år.
Druvorna plockas från vingårdslägen kring egendomen i Raddi in Chianti. Efter vinifieringen får vinet mogna och utvecklas i stora ekståndare av Slavonisk ek.
På Chianti Classicos högsta kulle ståtar det vackra slottet Castello d’Albola med en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till 1100-talet. I det böljande Toscanska landskapet förfogar egendomen över 900 hektar mark varav 118 är vinodlingar. Alla vingårdar ligger mellan 350-580 meter över havet och man fokuserar på Toscanas stora kvalitetsdruva sangiovese (90% av arealen), Men odlar även cabernet sauvignon, chardonnay, canaiolo, trebbiano toscano, malvasia del chianti och chardonnay. Sedan 2004 är Alessandro Gallo ansvarig vinmakare på Castello d’Albola.
Egendomen har ägts av familjen Zonin i mer än 40 år och är mycket långt framme vad det gäller hållbarhet. De var en av de första vinegendomarna i Italien som erhöll hållbarhetscertifieringen Equalitas som innefattar både miljön, social- samt ekonomisk hållbarhet. Castello d’Albola. är även ekologiskt certifierade.