Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörk muscovado socker. torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.
Serveras vid 10-12°C, traditionellt till mandelskorpor (Biscotti) men gärna till desserter, extra gott om den innehåller nötter. Ost: grönmögel, eller varför inte friterad camembert?
Utmärkt god att dricka nu, men kan även lagras ett par år utan problem
Druvorna till detta vin kommer från vingården il Gretola i Chianti Classico på 150 -450- meters höjd, och efter selektiv handskörd torkas druvorna i speciella lagerhus med naturlig ventilering fram till början av december. De bästa klasarna väljs ut efter torkningen och pressas försiktigt. Sedan sker en långsam jäsning i fat av fransk ek. Vinet lagras sedan i små ekfat under tre år och sedan ytterligare på flaskan.
Det finns många historier om hur vinet fick sitt namn. En säger att en munk på 1300-talet brukade dela ut vinet till sjuka människor i tron att det hade läkande och mirakulösa egenskaper. Därför var vinet heligt (santo). En annan legend säger att vinet fått sitt namn då det "blir som det blir": det är inte människan som gör vinet utan gud.