Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese har en fint fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor.
Är en utmärkt sällskapsdryck. Men häll gärna upp i en vacker karaff och det blir ett mycket användbart vin vid det dukade bordet. Välj gärna medelkraftiga kött eller vegetariska anrättningar, men även pizza och mustiga pastarätter.
Druvorna skördas omsorgsfullt vid full mognad och pressas försiktigt. Musten jäser i traditionella vertikala jäskar och lagras till sist på franska, rostade ekfat för att uppnå ett större nynasrikedom. Chefsvinmakare är den erkända och skickliga Alessandro Gallo.
Eftersom box är en klimatvänlig förpackning samt att producenten är hållbarhetscertifierad enligt Equalitas så är detta ett klimatvänligt val.
Druvan sangiovese är rekommenderad eller godkänd i mer än hälften av Italiens vinregioner, men det är i Toscana du hittar de mest hyllade vinerna. Produktionen i Toscana är till över 80 procent röda viner med Sangiovese i toppen bland de blå druvsorterna.
I hjärtat av vinområdet Maremma nära den toskanska kusten hittar vi mönsteregendomen Rocca di Montemassi. Närmare bestämt i det vackra landskapet vid byn Roccastrada. Egendomen som ägs av familjen Zonin sedan 1999 förfogar över 430 hektar mark där 180 hektar är vinodlingar. Vingårdarna ligger på kullar eller på sluttningar. Förutsättningarna är ypperliga med den svala havsbrisen som kommer in från Medelhavet. Här odlar man druvorna sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, vermentino, merlot, syrah, petit verdot och viogner.
Vinegendomen är mycket långt framme vad det gäller hållbarhetsarbete och är certifierade enligt Equalitas. Man har bevarat 28 hektar av skogar och har många olika projekt för att främja lokal flora och fauna. Det har även anlagts en konstgjord sjö som samlar upp regnvatten. Då behöver man inte belasta grundvattnet när det blir nödvändigt med bevattning.
Rocca di Montemassi fungerar mycket som en traditionell lantegendom i Toskana då man både har vinodlingar, sädesfält , trädgårdar och djurhållning, där man finner både grisar, åsnor och framförallt långhornade Maremma kor.