Aveleda Parcela do Roseiral har en nyanserad doft med inslag av nektarin, grillad citron, aprikos, flinta, ingefära, citrongräs, mandarin, fat samt en fläkt av blommor. Smaken är intensiv och frisk med toner av tropisk frukt, grillad citron och stendamm.
Passar utmärkt som sällskapsvin, men trivs även som fisken i vattnet till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas syrlighet i tillagningen eller i tillbehör. Varför inte en grillad abborre med lime och örtsmör.
Är utmärk god att avnjuta idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar.
Av de utvalda druvorna jäser 70% av vinet i rostfria ståltankar där det sedan lagras under 9 månader. 30% av vinet jäser och lagras samma tid i fat av fransk ek. Vinet lagras sedan ytterligare 9 månader på flaskan innan det lanseras på marknaden.
Parcela vinerna kommer från en specifik vingård eller vingårsdel som har extra bra förutsättningar. I det här fallet en vingård precis bakom familjens boningshus som tidigare var en rosenträdgård, därav namnet.
Loureiro är en intressant druva som har sitt ursprung i norra delen av Vinho Verde området. Den är av hög kvalitet och ger aromatiska och fräscha viner.
Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den 5:e generationen Guedes. Man har sitt bas i området Vinho Verde men har under åren utvecklat sin verksamhet, och är nu aktiva även i regionerna Douro, Algarve och Barraida. Att ha ett sinne för detaljer och att bedriva tillverkningen på ett hållbart sätt, samt att bevara den biologiska mångfalden är tre viktiga kärnvärden i verksamheten. Det har bland annat visat sig genom att företaget är certifierat enligt ISO 14001, 14040 OCH 50001.