Doften i Ruffino Libaio Chardonnay är medelstor med inslag av mogna äpplen, citrus och en lätt touch av banan. Smaken är torr och fräscht fruktig med inslag citrus, solmogen gul melon och en fläkt av salvia. I eftersmaken som har bra längd finns även en lätt nyans av citrusskal.
Till lättare och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter. Varför inte en halstrad bergtunga med vitvinssås och grillad citron.
Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas något år om man så önskar
Druvorna till detta vin kommer från egendomen La Solatia , nära Monteriggioni. (strax norr om staden Siena). Det är ett vackert kulligt landskap där jordmånen är en kalkrik lerjord och vingården ligger mellan 190-250 meter över havet. Vinet jäser på rostfria ståltankar där de sedan lagras med jästfällningen under en månad.
Det var kusinerna Ilario och Leopoldo Ruffino som startade firman 1877. De köpte vin från mindre odlare och raffinerade samt buteljerade det i sin nya anläggning i Pontessieve. Och framför allt skötte de distributionen. Det fanns vid denna tid en skriande efterfrågan på bättre viner i de stora städerna. Nationen Italien var endast 16 år gammal och fortfarande i nationell yra. Framgångarna kom nästan omedelbart. Redan efter fyra år vann Ruffinos Chianti guldmedalj och namnet blev snart ett begrepp för kvalitetsvin.
De senaste tio åren har man investerat ofattbara 54 miljoner euro i moderniseringar av sina sju anläggningar i centrala Toscana. Investeringar som nu börjar ge tydligt avtryck i vinernas kvalitet ända nerifrån Ruffino Chianti till Brunello.