Modus Primo Toscana har en nyanserad doft med inslag av mörka frukter, mörka plommon, moreller, kryddor, tobak samt en fläkt av balsamico, och apelsinzest. Smaken är rik och nyanserad med fina inslag av björnbär. plommon, fat, kryddor, vanilj och choklad.
Till smakrika kötträtter där det med fördel kan finnas lite syrlighet, samt feta eller krämiga komponenter i tillagningen. Varför inte renkalvfilé med svampsås smaksatt med björnbär samt potatisgratäng.
Är utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras och utvecklas under några år.
Druvorna kommer från utvalda vingårdar (altitud 290-450 meter över havet) i Ruffinos egendom Poggio Casciano som ligger i Chianti nära Florens. Jäsningen sker under cirka 10 dagar i rostfria ståltankar. Sangiovesevinet har skalkontakt under 15 dagar, Merlot 20 dagar och Cabernet Sauvignon 25 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen lagras vinet under 18 månader i ny fransk ek
Det var kusinerna Ilario och Leopoldo Ruffino som startade firman 1877, ett litet vineri i orten Pontessieve nära Florens. Det fanns vid denna tid en skriande efterfrågan på bättre viner i de stora städerna. Nationen Italien var endast 16 år gammal och fortfarande i nationell yra. Framgångarna kom nästan omedelbart. Redan efter fyra år vann Ruffinos Chianti guldmedalj i vinutställningen i Milano och namnet blev snart ett begrepp för kvalitetsvin.
Ruffino har väl utvecklade metoder vad det gäller hållbar odling (Sustainability) och socialt ansvar. I allt arbete som sker på Ruffinos sex anläggningar i Toskana tar man stor hänsyn till miljön. Ruffino har fått erkännande för sina ansträngningar genom miljöcertifieringen ISO 14001 och 2017 vann Ruffino Constellations Brands Sustainability Award.