Planeta Frappato har en inbjudande och fräsch doft med inslag av rosor, röda frukter, jordgubbar, kanderad viol och en fläkt av rökig mineralitet. Smaken fräsch och fruktig med toner av hallon, rosor, viol och ett stråk av högklassig balasamico.
Lätt kyld, cirka 14-15° C till kraftigare fiskrätter, risotto, lättare kötträtter, pasta och utvalda ostar
Utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under ett par år.
Druvorna kommer från vingården Mogli som är belägen i Planetas vinanläggning Dorilli i Vittoria i den södra delen av Sicilien. I detta område har druvan Fappato sitt ursprung. Druvorna handskördas och förs till vineriet i små tråg. Efter avstjälkning genomförs alkoholjäsning i tankar av rostfritt stål. Jsäning pågår under 7-8 dagar och skalen får macerera ytterligare 10-13 dagar.
Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planera byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet. Detta frisk och fruktiga rosévin kommer från vinegendomen Dispensa i Menfi.
Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN., där man nått den högsta graden. Man arbetat mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.