Prova Linnéas krämiga lasagne med ett smarrigt alternativ till bechamelsås.
Doften i Planeta Nocera är mycket uttrycksfull och nyanserad med inslag av solmogna mörka bär, plommon, fikon, peppar, färska örter, och en elegant blommighet. Smaken är medelfyllig och fruktig med ganska frisk syra, Vinet har en stor personlighet med bra balans, intensitet och smaklängd där man finner både en rik fruktighet, kryddor, färska örter, peppar och en elegant fläkt av blommor och citrus.
Till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt utvalda ostar. Varför inte servera ankbröst med gräddstuvad svartkål, rödvinssky och potatisterrin.
Utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under 2-3 år.
Druvorna som handskördas sorteras noggrant vid ankomst till vineriet innan jäsning genomförs i rostfria ståltankar med skalkontakt under 7 dagar.
Nocera är en druvsort som har sitt ursprung i Sicilien. Det är en anrik druva som var den dominerade i Marmertinum vinerna som hyllades av romarna redan under 200-talet före Kristus. Idag för den en mer tynande tillvaro och det finns drygt 30 hektar kvar. Men kanske är det på väg en ny renässans då Planeta med den första årgången 2015 producerade en ren Nocera. Planetas vinmakare Patricia Tóth hyllar druvans kvalitet och tror att den kommer få en viktig roll på ön i framtiden.
La Baronia är Planetas minsta vineri på ön med 8 hektar vinodlingar omgivna av 20 hektar knotiga olivträd. Egendomen ligger i Capo Milazzo på en halvö med havet på tre sidor. Det är makalöst vackert och Planeta producerar två viner denna rena Nocera och Mamertino som är en Nero d´Avola och Nocera blandning.
Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planera byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet.
Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN., där man nått den högsta graden. Man arbetat mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.
Andreas Grubes 10 favoriter i beställningssortimentet. Spännande vin med väldigt egen karaktär och samtidigt gott om Sicilienmarkörer. Rödbärig fräschör. Samtidigt med touch av apelsinskal, lakrits och mineralsälta. Gott och redan drickvänligt.
Planeta har gått från klarhet till klarhet. Från att jobba lite mer internationellt till lite mer småskaligt och framför allt lokalt. De äger idag flera vingårdar utspridda på Sicilien. Druvan nocera, som är en inhemsk förmåga, kommer från La Baronia, Planetas minsta vineri. Det ligger i Capo Milazzo, en halvö omringat av havet.
Detta går jag igång på! 100 procent nocera som för mig smakar helt eget med slånbär, kråkbär, exotiska skogsbär, massvis med garrigue och havssalt. Vinet biter till i eftersmaken och inbjuder till nya, stora klunkar.