Doften i Planeta Mamertino är stor och uttrycksfull med nyanser av mörka frukter, blåbär, färska örter, samt en fläkt av blommor, peppar och fikon. Smaken är nyanserad med ganska hög syra, stadiga men mogna och finkorniga tanniner som balanseras upp ypperligt av fruktighet och smakrikedom. I den långa eftersmaken finner man både mörka frukter, kryddor, färska örter och en lätt blommighet.
Till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter. Varför inte lammytterfilé med trattkantarellsås, vitlöksfräst spetskål och Sveciaostfylld potatiskrokett.
Utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under 2-3 år.
Druvorna som handskördas sorteras noggrant vid ankomst till vineriet innan jäsning genomförs i rostfria ståltankar med skalkontakt under 14 dagar. Vinet lagras under 12 månader i stora ekfat som rymmer 35 Hektoliter (3500 liter).
Nocera är en druvsort som har sitt ursprung i Sicilien. Det är en anrik druva som var den dominerade i Marmertinum vinerna som hyllades av romarna redan under 200-talet före Kristus. Idag för den en mer tynande tillvaro och det finns drygt 30 hektar kvar. Men kanske är det på väg en ny renässans då Planeta med den första årgången 2015 producerade en ren Nocera. Planetas vinmakare Patricia Tóth hyllar druvans kvalitet och tror att den kommer få en viktig roll på ön i framtiden. Nero d´Avola har fått sitt namn från orten Avola på Sicilien och är öns mest odlade druvsort. De senaste åren har druvan verkligen hittat in i finrummet med viner som både har kraft, komplexitet och elegans.
La Baronia är Planetas minsta vineri på ön med 8 hektar vinodlingar omgivna av 20 hektar knotiga olivträd. Egendomen ligger i Capo Milazzo på en halvö med havet på tre sidor. Det är makalöst vackert och Planeta producerar två viner en ren Nocera och denna Mamertino som är en Nero d´Avola och Nocera blandning.
Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planera byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet.
Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN., där man nått den högsta graden. Man arbetat mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.
Frestande och läcker blend på ännu en lokal druva, nocera, och nero d´avola. En njutning i både doft och smak med viol, röda syrliga körsbär, skogsbär, vild garrique, mineralsälta och en fin drivande energi.
15 poäng (=) Ganska generös, rostad doft av svarta oliver, färsk rosmarin, timjan, lavendel och ett stänk mullbär. Intensivt, fruktig anslag med hög, ren fruktsyra, tydliga, med avrundade tanniner i en ganska generös kostym. Lagras med fördel några år till.