Att lagra vin

Det är ingen nyhet att man kan lagra vin och därigenom öka upplevelsen. Men hur skall man lagra sina viner, och vilka viner åldras med behag.

Den första frågan man måste ställa sig själv är vilket syfte har jag med min lagring? Lägger man undan några av sina favoritviner i ett kortare perspektiv, låt oss säga ett till två års förvaring. Då skall man tänka pragmatiskt och leta upp det ställe i bostaden där temperaturen är svalast och stabilast. Man får acceptera att vinet utvecklar sig snabbare än under perfekta förhållanden och lägga tusenlapparna på roliga viner istället för att inhandla ett exklusivt vinskåp.

Har man däremot ett stort vinintresse , där vininköpen oftast ligger över 200 kr och ambitionen är att vinerna skall lagras och utvecklas under tre år eller mer, ja då blir det en helt annan sak. Nu måste du erbjuda dina telningar den bästa fostran som finns att tillgå. En vinkällare eller vinskåp med stabil temperatur på runt 11°C, perfekt luftfuktighet, mörker och utan buller eller vibrationer. Oavsett om din ambition är förvaring eller lagring är det lämpligt att köpa flera flaskor av samma sort, så man kan följa vinets utveckling. Det går inte att läsa sig till när ett vin skall nå perfekt mognad, optimal mognad är som sagt individuellt för varje person.

Vilka viner skall man då införskaffa? Ja enkla viner är oftast uteslutna då de tillverkas för att avnjutas direkt, och förlorar sin viktiga fruktighet och fräschör med tiden. Man kan inte förvandla en moped till en Harley Davidson bara genom att vänta. Det finns fyra faktorer som ger vin god lagringspotential; alkohol, fruktsyra, sötma och strävhet. Men både enkla och högklassiga viner kan ha mycket av dessa beståndsdelar. Så det viktiga är de fyra byggstenar som kvalitet är konstruerat av. Det vill säga; balans, komplexitet, smaklängd och intensitet.

Här följer några rekommendationer på viner som är lämpliga för framtida fröjder.

Artikelnummer: 1011039 349,00 kr

En härlig Chablis från ett bra år med knivskarp syra som garanterar bra lagringsduglighet.

Vinet kommer att utveckla en härlig komplexitet och balans mer några års lagring. Drick exempelvis till en grillad piggvar med citrussmör.

 

 

Artikelnummer: 1011103 285,00 kr

Ett vin som är härligt att avnjuta idag med både härlig syra och smakkoncentration, men det kommer även att utvecklas ytterligare under ett flertal år. Allt beror på hur mogen du vill ha din Riesling. Servera tillsammans med majskycklingbröst med smörstekta kantareller och en gräddig Rieslingsås.

 

 

 kr

En vit Hermitage med härlig koncentration och en komplexitet utan dess like. Ett vin med ypperlig lagringsduglighet. Till smörstekt brödpanerad sjötunga med grillade pilgrimsmusslor, rostade pinjenötter och brynt smör.

 

 

 

 kr

Ett ypperligt vin med välkänd lagringspotential från det vackra Provence och baserat på Cabernet Sauvignon och Syrah. Varför inte till en örtkryddad lammsadel med rödvinssås och potatisbakelse smaksatt med lagrad prästost.

 

 

Artikelnummer: 1012963 535,00 kr

Ett fruktigt och fylligt vin som kommer att utvecklas väl under några år. Tillfredsställ dina kräsna smaklökar genom att servera en renkalvfilé med svart vinbärssås, gräddstuvade trattkantareller och vitlöksdoftande potatisgratäng därtill.

 

 

 

 kr

Ett kraftpaket som ändå rör sig med elegans och lätthet. Kan lätt glömmas bort under många år i en välfylld vinkällare. Serveras till ett rosastekt snöripebröst med mustig rödvinssås smaksatt med björnbärsvinäger samt gräddkokta svartrötter och stekt svart trumpetsvamp.

 

 

Artikelnummer: 1002240 197,00 kr

Mogen, kryddig doft med fatkaraktär och inslag av torkad frukt, bär, choklad och läder. Rund och elegant smak med stram syra och mjuka tanniner. Lätt animaliska inslag tillsammans med bär och mörk frukt. Lång och komplex eftersmak. Avnjut till smakrika och kryddiga rätter av lamm-, kalv- eller nötkött samt lagrad ost.

Utskrift

Vad ska man tänka på när man har ett vin med mycket tanniner? Mats och Linnéa reder ut.

Mats och Linnéa ger en historisk inblick i starkvinet Madeira och tipsar om vad man kan äta till.

Vi äter mycket viltkött i Sverige och det är både ett miljövänligt och välsmakande kött. Men vad ska man tänka på när man väljer vin till?

Julia Kokki från O.P. Army gör en drink på akvavit som hon valt att kalla Pick me up Santa.

Stockholm Santa Run arrangerades den 11 dec och självklart var folk o folks egen Viggo Cavling med, utklädd till julgran.

Alex visar Sanna hur man enkelt gör en drink med Brancamenta och varm choklad. 

folk o folk var med på öppningen av restaurangen och klubben Hilma i Stockholm.

Mats och Linnéa diskuterar fatlagrad sprit och ger enkla tips. 

När Gustav Johansson från matbloggen Jävligt gott bjuder in Bea Szenfeld för att baka paj åker ett kilo svamp upp på bordet.

Mats och Niclas minutröker lax med alspån. Laxen provas sen tillsammans med Herrgårds Akvavit.

Sjung med! Den traditionsenliga julkören i flashmobversion från sju olika platser i Stockholm.

Förra året lanserades BLOSSA 1895, en glögg baserad på ett recept daterat 1895.

I samband med att Christine Lurton, Communication Manager för La Louviere och Couhins-Lurton tillika dotter till vinlegendaren André Lurton, besökt

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager