Gustav från Jävligt Gott gör svamppaj med Bea Szenfeld.

Svamppaj med Lock, 6-8 bitar

Pajdeg:

ca 250 g glutenfri mjölmix
150 g vegansmör
3 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 msk socker
1 tsk salt

Pajlock:

ca 250 g glutenfri mjölmix
150 g vegansmör
3 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 msk socker
1 tsk salt

Fyllning:

1 kg blandade färska svampar (yes, det är mycket!)
250 g svartkål
5 dl havregrädde
2 klyftor vitlök
2 kvistar färsk rosmarin
1 gullök
1,5 msk mörk kinesisk soja
1,5 msk dijonsenap
1 msk svampfond
1 msk maizena och lite vatten eller mjölk till redning
2 msk vegansmör
salt och peppar

Gör så här

Bild på svamp

Pajdeg:
Ta fram två bunkar och blanda två uppsättningar rumstempererat smör och mjölmix i varsin bunke så att smöret fördelas jämt. Blanda ner vattnet, sockret, saltet och vinägern och forma till en fast deg utan att knåda för mycket. Kavla ut lockdegen till en rund platta, ca 1 dm större diameter än pajformen, mellan två bakplåtspapper och lägg i kylskåp i ca 20 min.

Pressa därefter ut bottendegen i en pajform med 3-4 cm höga kanter och grädda i ca 10 minuter på 200 grader. Se till så degen kommer hela vägen upp till toppen av kanterna. Stick några hål i botten med en gaffel och pressa ner en massa aluminiumfolie i formen innan du gräddar den så riskerar du inte att degen bubblar upp.

Fyllningen:
Samtidigt som pajbotten gräddas så rensar och hackar du svampen. Börja med att fräsa vitlök och lök i smör tills det mjuknar och fräs därefter svampen i omgångar i samma kastrull. Det tar ganska lång tid att förvälla så mycket svamp, så ha lite tålamod. Släng också i rosmarinkvistarna och salta och peppra. 

Bild på pajdeg

När svampen har förvällt och fått en del färg så häller du i svartkålen (som du sköljt, rensat bort den hårda stammen på och rivit i bitar) grädden, senapen och och sojan och låter koka i ca 10 minuter. Smaka av med mer salt och peppar (det ska vara ganska mycket smak) och red tills det är en halvtjock konsistens på stuvningen. För tjock så blir pajen stabbig och för tunn så blir den rinnig, ni fattar nog.


Gör pajen:
Sleva upp svampstuvningen i pajformen. Den ska täcka nästan hela vägen upp. Det är bra om du låter ungefär en centimeter av pajkanten sticka upp ovanför stuvningen. Ta den platta pajlocksdegen och lägg försiktigt över pajen med svampfyllning. Knip fast den i kanterna och gör ett litet mönster på toppen så ångan kan komma ut.

Bild på färdig svamppaj

Grädda 15 minuter på 200 grader, eller tills locket fått lite färg. Glutenfri deg får inte färg på samma sätt som vanlig deg, så grädda inte för länge.

Servera med en god sallad och ett glas av Patchwork Marche – ett fantastiskt smarrigt, ekologiskt och veganskt rödvin!

Artikelnummer: 1017283 242,00 kr

Vinet har en fruktig doft med inslag av mörka skogsbär, körsbär och örter. Smaken är medelfyllig, kryddig och fruktig med trevliga inslag av mörka bär, choklad och en touch av örter.

Vinet passar perfekt till svamppajen och till lite kraftigare vegetarisk mat, såsom långkokt chili, ratatouille och linsgryta.

Utskrift

Vad ska man tänka på när man har ett vin med mycket tanniner? Mats och Linnéa reder ut.

Mats och Linnéa ger en historisk inblick i starkvinet Madeira och tipsar om vad man kan äta till.

Vi äter mycket viltkött i Sverige och det är både ett miljövänligt och välsmakande kött. Men vad ska man tänka på när man väljer vin till?

Julia Kokki från O.P. Army gör en drink på akvavit som hon valt att kalla Pick me up Santa.

Stockholm Santa Run arrangerades den 11 dec och självklart var folk o folks egen Viggo Cavling med, utklädd till julgran.

Alex visar Sanna hur man enkelt gör en drink med Brancamenta och varm choklad. 

folk o folk var med på öppningen av restaurangen och klubben Hilma i Stockholm.

Mats och Linnéa diskuterar fatlagrad sprit och ger enkla tips. 

När Gustav Johansson från matbloggen Jävligt gott bjuder in Bea Szenfeld för att baka paj åker ett kilo svamp upp på bordet.

Mats och Niclas minutröker lax med alspån. Laxen provas sen tillsammans med Herrgårds Akvavit.

Sjung med! Den traditionsenliga julkören i flashmobversion från sju olika platser i Stockholm.

Förra året lanserades BLOSSA 1895, en glögg baserad på ett recept daterat 1895.

I samband med att Christine Lurton, Communication Manager för La Louviere och Couhins-Lurton tillika dotter till vinlegendaren André Lurton, besökt

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager