Gustav från Jävligt Gott gör svamppaj med Bea Szenfeld.
Svamppaj med Lock, 6-8 bitar
Pajdeg:
ca 250 g glutenfri mjölmix
150 g vegansmör
3 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 msk socker
1 tsk salt
Pajlock:
ca 250 g glutenfri mjölmix
150 g vegansmör
3 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 msk socker
1 tsk salt
Fyllning:
1 kg blandade färska svampar (yes, det är mycket!)
250 g svartkål
5 dl havregrädde
2 klyftor vitlök
2 kvistar färsk rosmarin
1 gullök
1,5 msk mörk kinesisk soja
1,5 msk dijonsenap
1 msk svampfond
1 msk maizena och lite vatten eller mjölk till redning
2 msk vegansmör
salt och peppar
Gör så här
Pajdeg:
Ta fram två bunkar och blanda två uppsättningar rumstempererat smör och mjölmix i varsin bunke så att smöret fördelas jämt. Blanda ner vattnet, sockret, saltet och vinägern och forma till en fast deg utan att knåda för mycket. Kavla ut lockdegen till en rund platta, ca 1 dm större diameter än pajformen, mellan två bakplåtspapper och lägg i kylskåp i ca 20 min.
Pressa därefter ut bottendegen i en pajform med 3-4 cm höga kanter och grädda i ca 10 minuter på 200 grader. Se till så degen kommer hela vägen upp till toppen av kanterna. Stick några hål i botten med en gaffel och pressa ner en massa aluminiumfolie i formen innan du gräddar den så riskerar du inte att degen bubblar upp.
Fyllningen:
Samtidigt som pajbotten gräddas så rensar och hackar du svampen. Börja med att fräsa vitlök och lök i smör tills det mjuknar och fräs därefter svampen i omgångar i samma kastrull. Det tar ganska lång tid att förvälla så mycket svamp, så ha lite tålamod. Släng också i rosmarinkvistarna och salta och peppra.
När svampen har förvällt och fått en del färg så häller du i svartkålen (som du sköljt, rensat bort den hårda stammen på och rivit i bitar) grädden, senapen och och sojan och låter koka i ca 10 minuter. Smaka av med mer salt och peppar (det ska vara ganska mycket smak) och red tills det är en halvtjock konsistens på stuvningen. För tjock så blir pajen stabbig och för tunn så blir den rinnig, ni fattar nog.
Gör pajen:
Sleva upp svampstuvningen i pajformen. Den ska täcka nästan hela vägen upp. Det är bra om du låter ungefär en centimeter av pajkanten sticka upp ovanför stuvningen. Ta den platta pajlocksdegen och lägg försiktigt över pajen med svampfyllning. Knip fast den i kanterna och gör ett litet mönster på toppen så ångan kan komma ut.
Grädda 15 minuter på 200 grader, eller tills locket fått lite färg. Glutenfri deg får inte färg på samma sätt som vanlig deg, så grädda inte för länge.
Servera med en god sallad och ett glas av Patchwork Marche – ett fantastiskt smarrigt, ekologiskt och veganskt rödvin!
Vinet har en fruktig doft med inslag av mörka skogsbär, körsbär och örter. Smaken är medelfyllig, kryddig och fruktig med trevliga inslag av mörka bär, choklad och en touch av örter.
Vinet passar perfekt till svamppajen och till lite kraftigare vegetarisk mat, såsom långkokt chili, ratatouille och linsgryta.